Problem z dluznikiem !!!!!!!!!!!!

• Autor wątku Autor wątku Katarzyna3377
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katarzyna3377

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8

Uprzejmie prosze o pomoc i porade !!!

Brat podpisal kredyt jako zyrant ( bylo 2 zyrantow). Dluznik nie splacal zadnych rat kredytu, sprawa trafila do Sadu. Wyrok zostal wydany zaocznie bo dluznik sie nie stawial. Bank ponownie wystapil do Sadu o zwrot kredytu przez obu zyrantow. W porozumieniu z dluznikiem brat zaciagnal kredyt i splacil polowe zadluzenia - dluznika. Druga polowe mial splacic 2 zyrat ( ojciec dluznika), ale nie splacil. Sprawa trafila do komornika , ktory zajal czesc wynagrodzenia mojego brata. Obecnie brat splaca raty z banku i zadluzenia komornicze.

Jak wyjsc z tej spirali dlugow?

Czy mozna zawrzec ugode z dluznikiem u notariusza w sprawie wszystkich splat + odsetki? Czy bedzie to mialo moc prawna w Sadzie? - jesli dluznik nie bedzie splacal rat?
Czy mozna zalozyc sprawe cywilna czy karna? ( Dluznik sprzedal mieszkanie, mial srodki pieniezne ale ich nie wpalcil na kredyt).

Z calej tej sytuacji nasuwaja sie wnioski - dluznik celowo wzial kredyt , ktorego wogole nie splacal i naciagnal mojego brata na dodatkowy kredyt bankowy by spalacic czesc swojego dlugu.
Dluznik unika kontaktu. Kredyt byl zaciagniety przez dluznika w 2000r, Sprawa zwrotu naleznosci i takze przeciw mojemu bratu toczy sie od 2007roku.

Prosze jeszcze raz o pomoc !

Należy pozwać kredytobiorcę o zwrot pieniędzy - kredyt, odsetki, opłaty itp
Nie wydaje mi się aby był sens pozywania żyranta, ponieważ za dług jesteście odpowiedzialni solidarnie.

Dodatkowo proszę spróbować powiadomienia o popełnionym przestępstwie z art 286 kk. Skoro żadna rata nie został spłacona, to jest spora szansa na reakcję prokuratora.

Ostatnia edycja:
Powrót