problem z dziedziczeniem mieszkania

• Autor wątku Autor wątku tommku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tommku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,
Mam takie pytanie.
Zmarła w 2006r matka, która miała dwoje dzieci tj. syna i córkę.
Syn zmarł przed matką w 2000r. Matka już po śmierci syna w 2004r. wykupiła od spółdzielni mieszkanie na własność.

Czy dziecko tego zmarłego syna tj. wnuk po zmarłej babci będzie dziedziczyć udział w tym mieszkaniu razem z córką babci - po 1/2 ?.

Czy też w ogóle nie dojdzie do dziedziczenia przez wnuka udziału w tym mieszkaniu, z uwagi na to, że babcia wykupiła to mieszkanie dopiero po śmierci jego ojca, czy ma to znaczenie ?

tommku napisał:
Czy dziecko tego zmarłego syna tj. wnuk po zmarłej babci będzie dziedziczyć udział w tym mieszkaniu razem z córką babci - po 1/2 ?.

Tak. A czy w takiej konfiguracji, jak napisałeś, na podstawie ujawnionych informacji, odpowiedzieć nie mogę.

tommku napisał:
Czy też w ogóle nie dojdzie do dziedziczenia przez wnuka udziału w tym mieszkaniu, z uwagi na to, że babcia wykupiła to mieszkanie dopiero po śmierci jego ojca, czy ma to znaczenie ?

Mówiąc kolokwialnie, bo tak lubię, wnuczek ma udział w spadku po babce, a tym samym, ma udział w chacie. Nie wiem, czy w spółdzielczym wł., czy w prawie odrębnej wł., ale ma.

papiinian napisał:
Tak. A czy w takiej konfiguracji, jak napisałeś, na podstawie ujawnionych informacji, odpowiedzieć nie mogę.
Dzięki za odpowiedź.

Powrót