Problem z egzekwowaniem należności

• Autor wątku Autor wątku magicznykomin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magicznykomin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Piszę za zapytaniem odnośnie problemu z egzekwowaniem należności za zaległe faktury. Posiadam jednoosobową działalność gospodarczą. Świadczę usługi jednej firmie, umowa w formie kontraktu na czas określony z wyznaczonym w umowie okresem na zapłacenie faktury 30 dni. Od kilku miesięcy firma regularnie spóźnia się z opłatami średnio o 2-3 miesiące każda, nie reaguje na ustne ponaglenia, na razie jednak (z opóźnieniem) opłaca każdą z nich. Umowa kończy się z dniem 31 maja. Zaproponowano mi przedłużenie umowy. Nie chce tego robić gdyż doszły mnie słuchy o tragicznej sytuacji finansowej tej firmy. Wiem też, że gdy inne osoby wypowiedziały kontrakty firma przestała spłacać zaległości. Wiązałoby się to dla mnie z utratą należności za poprzednie 2 miesiące. Czy istnieją jakieś formy nacisku prawnego na taką firmę? Cz gdy dana firma ogłosi upadłość moje faktury przepadną? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Czy istnieją jakieś formy nacisku prawnego na taką firmę?
Tak, możesz na przykład ich pozwać o zapłatę, wygrana jest tu praktycznie pewna, a potem sprawę skierować do komornika.

Cz gdy dana firma ogłosi upadłość moje faktury przepadną?
Wtedy Twoje roszczenia zaspokoić będzie musiał syndyk z masy upadłości. Nic nie przepadnie.

Nie tak do końca nie przepadnie. Jak nie będzie z czego, a w kolejce będą czekać wierzyciele uprzywilejowani, to może być gorzej

Dokładnie. Dlatego zastanawiam się czy nie rozwiązać sprawy szybciej. Przed potencjalną upadłością. Słyszałem o postępowaniu nakazowym, ale nie do końca wiem na czym ono polega i czy miałoby w moim przypadku zastosowanie.

Do nakazowego potrzebujesz najogólniej zaakceptpwanego przez dłużnika rachunku.

Wystarczy pieczątka z datą wpłynięcia faktury?

Powrót