Problem z elektrownią

• Autor wątku Autor wątku openmax2010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

openmax2010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam mam taki problem ostatnio przyszedł mi rachunek z elektrowni w wysokości 2200 zł byłam bardzo zdziwiona że taki duży rachunek bo mieszkam w kamienicy co ma tylko 15 metrów kwadratowych a nie w domku jednorodzinnym ale pomijając to poszłam do elektrowni i napisałam podanie żeby ten dług rozłożyli mi na raty a oni powiedzieli że nie rozłoża bo u nich tak nie można że muszę całość zapłacić w ciągu dwóch tygodni tylko problem jest taki że ją nie mam takiej sumy i podejrzewam że nikt na moim miejscu nie miał by odrazu takiej sumy w ręce ale proszę mi poradzić co ją mam w takiej sytuacji zrobić dodam że mam dziecko niepełnosprawne i nie mogę zostać bez prądu

a skąd taki rachunek? przedstawili ilość zużytej energii?

no niby powiedzieli że najwięcej było zużycia od grudnia do marca ale my nie mamy takich sprzętów żeby tyle naciągło co prawda mamy ogrzewanie elektryczne ale sąsiadka obok nas ma 2 piece akumulacyjne i zapłaciła tylko 500 zł sprawdzalismy czy ktoś się nie podłancza pod nas ale wszystko jest w porządku co ją mam teraz zrobić

a może licznik uszkodzony? w odniesieniu do zadłużenia to nic się nie da zrobić poza tym, ze trzeba zapłacić, wysłac jakieś pismo do nich z prośbą o rozłozenie na raty, a jeśli się nie zgodzą to mimo wszystko spłacać w "ratach" tak aby nie dopuścić do skierowania sprawy na drogę postępowania sądowego. Nie znam się na elektryce, ale wydaje mi się, iż nawet jeśli z ogrzewaniem to troche dużo za prąd. Proponuję ponadto porównać zużycie z poprzednich okresów rozliczeniowych- najlepiej z tego samego okresu, być może tam znajdzie się odpowiedz co do zużycia energii

openmax2010 napisał:
najwięcej było zużycia od grudnia do marca ale my nie mamy takich sprzętów żeby tyle naciągło co prawda mamy ogrzewanie elektryczne ...

To teraz wiadomo co tak nabiło. Przy ogrzewaniu elektr. i podwyzkach cen to i tak kwota w normie. Co teraz robić? Na to nie ma rady. Jak się z czegoś korzysta - trzeba płacic. Jak nie - przyjdą i odetną.
Oby w sprawe nie był jeszcze zaangażowany komornik.

ją wszystko rozumiem trzeba zapłacić i tyle ale nie mam od ręki takiej kwoty a z poprzednich okresów nie mogę sprawdzić bo mieszkam w tym mieszkaniu od czerwca tamtego roku

openmax2010 napisał:
ale nie mam od ręki takiej kwoty a z poprzednich okresów nie mogę sprawdzić

To nie jest wogóle temat na forum prawne. Zachowujesz sie jak 5-letnie dziecko.
Nie masz kasy - to pomyśl jak zdobyć. Mozna pożyczyć od rodziny, znajomych lub w banku albo znaleźć dodatkową pracę.
Pewnie takiej rady oczywiście nie oczekiwałaś. Ale innej nie ma.

moja odpowiedź kieruje się do amandia66 wiem że trzeba zapłacić ale odpowiem ci że moja rodzina nie ma takiej sumy a jak mi pożyczy to nie będzie miała na życie a ją do pracy nie mogę iść bo mam niepełnosprwne dziecko i mam również przyznane świadczenie pielęgnacyjne na dziecko co zmusza mnie na pozostaniu w domu bo nie mogę iść do pracy a na forum zadalam to pytanie tego względu żeby dowiedzieć się czy elektrownia ma prawo mi odnowić rozłożenia długu na raty bo tylko tak mogę go spłacić a dodam że kredytu też nie mogę wziasc bo na takie dochody nikt mi pożyczki nie da

openmax2010, zwróć się do MOPS-u o zasiłek celowy, ew. o zasiłek celowy na zasadach zwrotu. A póki co, jak radzi Cypcyk, płać ile jesteś w stanie.
Pozdrawiam.

openmax2010 napisał:
na forum zadalam to pytanie tego względu żeby dowiedzieć się czy elektrownia ma prawo mi odnowić rozłożenia długu na raty bo tylko tak mogę go spłacić

Tak, mają prawo odmówić rozłozenia na raty i żądać zapłaty całości.
Czytaj co radzą inni - Cypcyk i trafipax.

Powrót