Problem z Fakturą od Usługidawcy

• Autor wątku Autor wątku Tokarqx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tokarqx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Mam taki problem, że ostatnio musiałem oddać auto do lakiernika. Pojechałem na wycenę, facet powiedział kwotę 3,5 tysiąca, umówiliśmy się na termin i oddałem mu auto. Przy odbiorze zapłaciłem te 3,5 tysiąca, ale zapomniałem się upomnieć odrazu o fakturę.

Teraz okazało się że typ odwalił maniane, podczas sprzątania auta okazało się że stłukł tylną szybę i wstawił inną( nie poinformował mnie o tym). Chciałem iść na reklamacje, ale w razie gdyby coś kombinował chciałem wpierw wziąć fakturę.

Podczas rozmowy telefonicznej facet powiedział, cytuje: "...gdybym wiedział, że chcecie fakturę to bym powiedział 5 a nie 3,5 tysiąca. Teraz będę musiał opłacić vaty i inne więc za.fakture będzie trzeba zapłacić ta różnice."

Czy muszę mu dopłacić? Odrazu mówię, że przy wycenie nie padały pytania czy z fakturą czy bez. Odrazu podał kwotę 3,5.

Mam nagrana tą rozmowę telefoniczną, czy w razie jakby robił problemy z wystawieniem faktury, może to być dowód dla urzędu skarbowego? Bo zapewne nie jestem jedyny, któremu robi bez faktury?

Pozdrawiam,
I dziękuję.

Krzysztof.

W takim wypadku najlepiej podać dokładne daty bo "ostatnio" oraz "teraz" nic nie wnoszą do tematu.
Usługodawca w kontaktach z konsumentem jest zobowiązany prawnie podać konsumentowi cenę brutto. Usługodawca nie ma prawa żądać dopłaty w celu wystawienia faktury czy dowodu zakupu, jest co całkowicie sprzeczne z polskim prawem podatkowym.
Masz prawo domagać się faktury do 3 miesięcy licząc od końca miesiąca w którym została wykonana usługa. Musi zostać ona wystawiona do 15 dni od daty zgłoszenia.
Proponuję wysłać pismo polecone z potwierdzeniem odbioru z żądaniem wydania faktury. Następnego dnia po odebraniu pisma przez usługodawcę zadzwoniłbym z zapytaniem jak zamierza ustosunkować się do Pana żądania, a gdy odmówi po raz kolejny przypomniałbym mu, że odmowa może skutkować karą do 16 tyś zł oraz dodałbym, że to czy odnotował dochód uzyskany od Ciebie oraz odprowadził podatek jest osobną kwestią która pewnie szybko wypłynie w momencie prowadzenia postępowania przez Urząd Skarbowy.

Powrót