Problem z fakturą z przed 4 lat.

• Autor wątku Autor wątku Sluk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sluk

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam serdecznie.
Dostalam pismo od firmy windykacyjnej która informuje mnie ze 4 lata temu nie zapłaciłam faktury za Internet w Netii . W piśmie tym informują ze sprawa trafi do sądu a list przyszedł normalnie , nie za poleceniem odbioru . Czy po 4 latach nie ma przedawnienia ? Na co musze sie powołać i jakie pismo do nich wystosować ? Prosze o szybką pomoc .

Na nic. Czekasz na pozew, składasz zarzut przedawnienia i tyle.

I jakie pismo? Po co? Czemu miałoby to służyć?

Syphar napisał:
I jakie pismo? Po co? Czemu miałoby to służyć?
firma ta informuje mnie ze sprawa ta została skierowana do sadu ,a wierzyciel po uzyskaniu prawomocnego tytułu wykonawczego wystąpi z wnioskiem o wszczęcie postepowania egzekucyjnego celem wyegzekwowania całości należności objętej tytułem wykonawczym przez komornika . Kosztami tych postępowań moze zostać obciążony w całości dłużnik .

Sluk napisał:
Witam serdecznie.
Dostalam pismo od firmy windykacyjnej która informuje mnie ze 4 lata temu nie zapłaciłam faktury za Internet w Netii . W piśmie tym informują ze sprawa trafi do sądu a list przyszedł normalnie , nie za poleceniem odbioru . Czy po 4 latach nie ma przedawnienia ? Na co musze sie powołać i jakie pismo do nich wystosować ? Prosze o szybką pomoc .

spłaty miałam dokonać 4 dni temu , ale właścicielka u której wcześniej mieszkałam odwołała mi ten list 2 dni temu na mój adres zameldowania .
Faktura miała być do spłaty w marcu 2013 dokładnie 4 lata temu i 8 dni .
Co mam zrobic ? Pomóżcie prosze .

Ostatnią edycję dokonał moderator:
robinson21 napisał:
nic oraz
i po wszystkim,
tak, tyle ze te pismo jest wysyłane pod adres pod którym nie mieszkam te 4 lata. Pismo mi wysłała właścicielka ale tydz po tym jak to pismo zostało tam dostarczone. Nie jestem w stanie tego sprawdzić , kiedy takie pismo do mnie dojdzie wiec moze mam sie do nich odezwać zeby podać adres zamieszkania , zameldowania żebym miała czas na odwołanie jak przyjdzie pismo z sadu .

Si. Powiedz, że nie jesteś im nic dłużna z uwagi na przedawnienie. Dobrze, żeby mieli Twój nowy adres,bo będziesz mógł kontrolować sprawę

Legalny Brunet napisał:
Si. Powiedz, że nie jesteś im nic dłużna z uwagi na przedawnienie. Dobrze, żeby mieli Twój nowy adres,bo będziesz mógł kontrolować sprawę
Napisałam pismo, które musze wyslac tylko prosze o rade czy jest ok .
W odpowiedzi na Państwa korespondencjie wysłana do mnie dnia 15.03 a otrzymaną przeze mnie 25.03 informuje ze zadłużenie w stosunku do umowy zawartej zawartej z Netia S.A uległo przedawnieniu na podstawie Art. 118 kodeksu Cywilnego.
W przypadku wszczęcia przeciwko mnie postępowania sądowego podniose w swoim pierwszym piśmie procesowym zarzut przedawnienia .
Jednocześnie informuje ze prosze sie ze mną w razie potrzeby kontaktować pod niżej podany adres bo adres korespondencyjny jest nieaktualny . Z poważaniem ...

Sluk napisał:
Napisałam pismo, które musze wyslac tylko prosze o rade czy jest ok .
W odpowiedzi na Państwa korespondencjie wysłana do mnie dnia 15.03 a otrzymaną przeze mnie 25.03 informuje ze zadłużenie w stosunku do umowy zawartej zawartej z Netia S.A uległo przedawnieniu na podstawie Art. 118 kodeksu Cywilnego.
W przypadku wszczęcia przeciwko mnie postępowania sądowego podniose w swoim pierwszym piśmie procesowym zarzut przedawnienia .
Jednocześnie informuje ze prosze sie ze mną w razie potrzeby kontaktować pod niżej podany adres bo adres korespondencyjny jest nieaktualny . Z poważaniem ...

przepraszam za błędy pisze szybko bo mam tylko chwilę przerwy .

Sluk napisał:
Niby masz rację, ale nie warto teraz tego pisać, bo cie tylko poinformują, że i tak masz, ich zdaniem płacić.
Trwają w Sejmie prace nad wprowadzeniem obowiązku uwzględniania przez sądy z urzędu instytucji przedawnienia, i wtedy problem się rozwiąże.
Teraz to ewentualnie poinformiuj ich w style "Nie rozumiem o co państwu chodzi, a korespondencję prosze kierowac pod adres.....". Co najwyżej.

Jak widzę takie pisemka od takich firm to mam mieszane uczucia - palić tym w piecu, czy odpisać w sposób taki, że lepiej nic nie odpisywać, a z pewnością treść, która mi podchodzi pod palce, nie nadaje się na forum prawne.

Więc nie pisać nic i czekać na pismo z sądu. A jak będzie pod zły adres? Cóż, to oni konsekwencje tego poniosą.

rozapcp napisał:
Niby masz rację, ale nie warto teraz tego pisać, bo cie tylko poinformują, że i tak masz, ich zdaniem płacić.
Trwają w Sejmie prace nad wprowadzeniem obowiązku uwzględniania przez sądy z urzędu instytucji przedawnienia, i wtedy problem się rozwiąże.
Teraz to ewentualnie poinformiuj ich w style "Nie rozumiem o co państwu chodzi, a korespondencję prosze kierowac pod adres.....". Co najwyżej.
czyli nie pisać o przedawnieniu i czekać ?

Ale adres dla korespondencji to bym podała. Chyba że i tego nie...
Bo z konsekwencjami to jest tak, że cos poleci w sądzie, to potem ty to musisz odkręcać.
Możesz tez zarejestrować sie w e-sądzie w Lublinie i sprawdzać, czy coś na twój temat nie wpłyneło. Na forum jest gdzies szczegółowy prostu instruktaż jak to zrobić.

Legalny Brunet napisał:
Z tym że jakoś wątpię aby sobie to uaktualnili. Nawet banki tego nie robią. To znaczy częściowo: wypowiedzenia wysyłają na adres aktualny, a w pozwach podają poprzedni. Ot. Taka ciekawostka.

To już zależy co kto uważa. Fajnie podać poleconym ZPO wierzycielowi rzekomemu, bo wtedy się nie wykręci, że "nie wiedział". Właśnie z przyczyny, jaką powyżej podał @digiton. Bo prawo swoje, a ich praktyka swoje.

rozapcp napisał:
Bo z konsekwencjami to jest tak, że cos poleci w sądzie, to potem ty to musisz odkręcać.
Możesz tez zarejestrować sie w e-sądzie w Lublinie i sprawdzać, czy coś na twój temat nie wpłyneło. Na forum jest gdzies szczegółowy prostu instruktaż jak to zrobić.
to jest dobry pomysł :) dzieki za info . Teoretycznie poprzedni właściciel mieszkania informował mnie o pismach które do mnie dochodziły , bo mimo ze zmieniłam adresy do korespondencji to część i tak tam dochodzi . Rejestrując sie będę mieć na bieżąco .

Powrót