Problem z firmą kurierską

• Autor wątku Autor wątku jacek_r6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacek_r6

Użytkownik
Odpowiedzi
67
Witam.
Dnia 12.08 nadałem 4 koła, każde w osobnej paczce, każdą ważyłem i wazyła ok 18kg, zadeklarowałem wagę 20kg oraz ze to przesyłka niestandardowa, kurier zawiózł przesyłkę 13.08 do magazynu Fedex a ja 14.09!! dostaje jakiegoś melia o dopłacie

"Przesyłka przekraczająca dopuszczalny limit wagowy/wymiarowy. Podano sumę wag: 80,00 kg. Stwierdzono sumę wag: 131,10 kg. Stwierdzono: element niestandardowy. Cena przesyłki została przeliczona po nowych danych podanych przez firmę kurierską. "

Złożyłem reklamacje jednak została ona odrzucona.
Oto meil z reklamacji:

"Dzien Dobry,W odpowiedzi na Panstwa zgloszenie reklamacyjne dotyczace naliczenia oplaty do faktury o numerze ****** informujemy, ze oplata za przesylke o nr. 62316580**** zostala naliczona prawidlowo.Paczki wyslana za ww. listem przewozowym zostaly zwazone w magazynie FedEx w dniuich nadania iich waga rzeczywista zostala skorygowana.Oplata za wykonana usluge zostala naliczona zgodnie z odpowiednim przedzialem cennika paczkowego wg. obowiazujacej umowy handlowej.Biorac pod uwage powyzsze nie mozemy uznac reklamacji do ww. pozycji."

Co zrobił w takim wypadku? Za 4 przesyłki zapłaciłem prawie 150zł z teraz żądają dopłaty prawie 80zł oraz wmawiają ze jedna felga wazyla 32,75kg!!

Przesyłki niestandardowe mogą być ważone wg wagi gabarytowej, która ma niewiele wspólnego z prawdziwą wagą przedmiotu, mogą podlegać opłacie za ich dodatkową obsługę (brak opakowania kartonowego o prostopadłościennym kształcie, utrudniający sortowanie), czy też podlegać dopłatom za wagę przekraczającą wartość ustaloną w cenniku.

Zacznij przede wszystkim od sprawdzenia regulaminu przewoźnika oraz jego cennika.
Ogólnie taki temat co jakiś czas się tutaj pojawia.

Ale ja podalem prawdziwe dane, jak wklepywalem w zlecenie, i system sobie jakaś tam wagę gabarytową obliczyć i to wychodzilo tyle ile zapłaciłem.
W meilu pisalo, ze byla przesylka niestandardowa, a za to zaplacilem przy zleceniu, to jak doliczyli oplate za przesylke niesdandardową do przesyłki już niestandardowej?
Poprostu szukają jeleni na dodatkowe opłaty.
Jeżeli bym oszukał w wadze, czy wymiarach, albo wpisując paczkę standardową a nóż się uda nie miał bym pretensji, a podałem prawdziwe dane.
Napisalem odwolanie, prosiłem o protokół to odrzucili je swierdzając ze została tylko droga sądowa a protokołu nie otrzymałem. Rozmawialem z UOKiK i pan mi powiedzial, ze nie mam obowiązku zaplaty jeżeli nie udowodnią mi, że to moja przesyłka
W miedzy czasie udalo mi sie dogadac z kupujacym zeby zdjąć koło, zwazyl i wyslal mi zdjęcia. Jak byk waża 18,5, byly owiniete folią.
Złożylem wczoraj odwołanie wysyłając zdjęcia ale póki co cisza.

Powrót