Problem z Generali - zalanie

• Autor wątku Autor wątku pepito28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pepito28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam ciekawą sytuację z ubezpieczycielem GENERALI i jestem ciekawy, czy ktoś może mi w tym pomóc.

Zgłosiłem szkodę zalaniową w mieszkaniu. Generali wysłało rzeczoznawcę – oględziny się odbyły, a ja TRZY razy na infolinii + od rzeczoznawcy dostałem jasną informację: po oględzinach mogę zacząć remont, żeby ograniczyć szkodę.

Zrobiłem dokładnie to, co kazali.

W trakcie prac wykonawca odkrył przyczynę – nieszczelność odpływu liniowego. Po zdjęciu silikonów pod płytkami była dosłownie woda, którą trzeba było natychmiast usuwać, żeby nie pogłębiać szkody.
I teraz najlepsze:

Generali po tygodniu wysyła pismo i twierdzi, że… nie mogą zakończyć sprawy, bo „nie ma ustalonej przyczyny szkody” (rzeczoznawca nie był w stanie jednoznacznie określić) i sugerują, żebym skorzystał z usług firmy poszukującej wycieki 😅

Nawet ta firma, którą sami polecili, po rozmowie telefonicznej stwierdziła, że nie ma sensu przyjeżdżać,– remont zacząłem zgodnie z ich wytycznymi, a budowlaniec zlokalizował przyczynę.

Mam wrażenie, że sprawa jest sztucznie przeciągana, żeby ostatecznie nic nie wypłacić.

Czy ktoś miał podobne doświadczenia z likwidacją szkody? Jak to się u Was skończyło?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie jak do tego podejść.

Powrót