problem z godzinami pracy

• Autor wątku Autor wątku magdziula1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdziula1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Hej,pracuje w aptece ktora jest czynna od 8 do 21 od pon do piat i od 9-16 w soboty, w niedz nie pracujemy. mam 2 soboty obowiązkowe w miesiący, a moj system pracy wyglada tak: 2 tygodnie pracuje od poniedz do piatku po 8 godz, a 2 tygodnie w ktorych pracuje w soboty 7 godz również pracuje od poniedz do piatku, wtym takze ta pracująca sobota z tym że godzinypracy rozkładam sobie tak,ze łacznie od poniedziałku do tej soboty pracuje 40 godz. teraz wiem ze to jest niezgodne z prawem, gdyz za tą sobote powinnam dostać inny dzien wolny.ale jesli wybiore sobie powiedzmy ze poniedziałek jako dzien wolny to wtedy nie przepracuje 40 godzin pracy. Co zrobic?

Dodam tylko ze nie chce pracowac w takim systemie, a najlepiej by bylo gdybym cały czas pracowała po 8 godzin, a za pracującąsobotędostałam dzieńwolny w tygodniu. Tylko ze my w soboty nie pracujemy 8 godzin tylko siedem i bede miała 39 godzin pracy w co drugim tygodniu, a nie wiem czy to jest zgodne z kodeksem. Proszę o podpowiedz, gdyz nie wiem jak mam postapic, a meczy mnie 6 dniowy tydzien pracy

6-dniowy tydzień pracy jest niezgodny z prawem. Nadgodziny nie mogą być planowane (a wyraźnie są). Co zrobić? Poinformować o tym pracodawcę, może nie wie :roll:.

Nikt nie każe w tygodniu wyrabiać 40 godzin pracy, można 39 - i za 39 godzin pracy w tygodniu otrzyma się wynagrodzenie.

Powrót