Problem z hostingiem ***

• Autor wątku Autor wątku Darko92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Darko92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie,

Ponad rok temu korzystałem z pewnego hostingu www, który upadł po czym przejęła wszystkie pliki druga firma. Dostałem jako "rekompensatę" bon o wartości 100zł do wykorzystania w nowej firmie. Wziąłem za podaną kwotę serwer www na okres roku. 2.10.2016r opłaciłem usługę o kolejny rok z tym, że od 2.11.2016 strona przestała działać, strona hostingu również nie odpowiadała, maile nie dochodzą, telefonu nikt nie odbiera. Jedyny kontakt był przez serwis facebook.
Tam umieścili informację, że mają problem z łączem internetowym, zgłosili informację do dostawcy internetu, czas naprawy nie jest zależny od nich i mamy uzbroić się w cierpliwość.
Kilka dni później otrzymaliśmy kolejną informację, że serwery zostaną przeniesione na nową lokalizację, wszystkie dane zostaną zwrócone. Formularz ze zgłoszeniem o odzyskanie danych zostanie udostępniony 7.11(poniedziałek) a w środę rozpocznie się zgrywanie backupów i wysyłanie do właścicieli.
We wtorek kolejna informacja o treści:
"Serwery są bezpiecznie transportowane na nową lokalizację. Z punktu widzenia fizycznego (nie jest to od nas zależne) serwery dotrą w nowe miejsce jutro rano. Zaraz po przewiezieniu sprzętu zostanie odtworzona sieć lokalna i rozpocznie się wydawanie backupów dla klientów. Formularz nie został jeszcze udostępniony ponieważ musimy stworzyć logiczny formularz który nie pozwoli na scam backupów klientów. Nie może on zostać stworzony tak szybko jak z początku postanowiono."

Po czym kontakt z firmą się urwał. W sobotę chciałem zobaczyć czy pojawiła się jakaś nowa informacja i ku mojemu zdziwieniu ukazał się komunikat: "Niestety, ta treść jest obecnie niedostępna. Być może użyty link wygasł lub strona jest widoczna tylko dla grupy odbiorców, do której nie należysz."

Zależy mi na odzyskaniu mojej bazy danych oraz najlepiej pieniędzy za niewykorzystany czas umowy.

Czego w takim wypadku mogę żądać i jakie mam prawa oraz najważniejsze jak się z nimi skontaktować?

Dodam tylko, że na początku serwer www miałem na siebie (osoba fizyczna) a po roku zmieniłem dane na firmę mojego kolegi, ponieważ potrzebował faktury.

Odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz w regulaminie usługi (który zapewne musiałeś przeczytać | zaakceptować przy składaniu zamówienia).

Oczywiście, że przeczytałem natomiast nie widzę tutaj przydatnej informacji w moim przypadku. Jedyne co, to że "Za każdą godzinne nie działającej usługi usługodawca dodaje dodatkowy darmowy dzień do usługi." Tylko co mi po tych darmowych dniach skoro firma 'przestała istnieć' i nie ma z nimi żadnego kontaktu.

***mod***
§ 2. Postanowienia ogólne
2.1. Każda osoba rejestrująca się na stronie ***.pl jest zobowiązana do zapoznania się regulaminem.
2.2. Nieznajomość regulaminu nie zwalnia z ponoszenia konsekwencji za czyny, które są opisane w regulaminie.
2.3. W przypadku naruszenia regulaminu świadczenia usług przez usługobiorce, usługodawca zastrzega prawo do natychmiastowego wyłączenia usługi usługobiorcy.

§ 3. Zakazy
3.1. Zabronione jest używanie serwera w sposób inny niż przeznaczonym do tego celu.
3.2. Zabronione są wszelkie próby działania na szkodę maszyny.
3.3. Zabronione jest zamieszczanie na serwerze plików/treści niezgodnych z prawem, wirusów, zasobów p2p oraz odnośników do takich plików/treści.
3.4. Zabronione jest świadomie obciążać zasobów serwera, poprzez złą konfiguracje ustawień, nieoptymalne skrypty, itp...
3.5. Zabronione jest uruchamianie skryptów mających na celu wykorzystywanie luk w zabezpieczeniach serwera.
3.6. Zabronione jest flood'owanie, atakowanie, dos'owanie innych serwerów.
3.7. Zabronione jest wysyłanie masowych ilości wiadomości (spam) do innych serwerów.

§ 4. Możliwości
4.1. Serwery vps oraz dedykowane mogą być używane do "serwerów gier", "serwerów głosowych", "utrzymywania stron" i tym podobne.

§ 5. Pliki
5.1. Usługodawca nie ponosi odpowiedzialności za umieszczone pliki na serwerach użytkowników.
5.2. Usługodawca nie jest odpowiedzialna za utracone pliki jeżeli usługobiorca udostępnia serwer osobom trzecim.
5.3. Usługodawca nie ponosi również odpowiedzialności za udostępnienie serwera osobom trzecim.
5.4. Usługodawca będzie przechowywał kopie plików ostatnich 24 godzin (Dotyczy serwerów www).
5.5. Usługodawca nie podnosi odpowiedzialności za zainstalowane systemy operacyjne, za licencje, za legalność oprogramowań.

§ 6. Uptime
6.1. Od momentu zgłoszenia userki, usługodawca zastrzega sobie prawo na odpowiedź do 24 godzin od momentu zgłoszenia usterki.
6.2. Jeżeli usterka znajduje się po naszej stronie zastrzegamy sobie prawo do jej usunięcia w ciągu 24 godzin od momentu zatwierdzenia.
6.3. Jeżeli usterka nie jest z naszej winy, użytkownik zostanie poinformowany o zaistniałym problemie.
6.4. Łącza na serwerach vps to 100Mbps, w godzinach szczytu łącze może być zmniejszone.
6.5. Wszystkie oferowane przez nas usługi znajdują się na serwerach które znajdują się w naszym własnym Data Center w miejscowości Leszno - Polska.
6.6. Usługodawca zapewnia roczne SLA 99%/rok.
6.7. Za każdą godzinne nie działającej usługi usługodawca dodaje dodatkowy darmowy dzień do usługi.

§ 7. Płatności
***mod***
7.5. Wysyłając sms'a na podaną treść doładowujesz wirtualny portfel.
7.6. Wykonując przelew także doładujesz swój wirtualny portfel.
7.7. Wirtualny portfel służy do opłacania swoich usług.

§ 8. Zamówienia
8.1. Zamówienia może składać tylko osoba zarejestrowana w naszym serwisie.
8.2. Wszystkie zamówienia oprócz serwerów dedykowanych są realizowane automatycznie.
8.3. Za każde zamówienie można zapłacić wirtualnym portfelem.

§ 9. Zwroty
9.1 Zgodnie z Art. 38. Ustawy o prawach konsumenta * użytkownik ma prawo odstąpić od umowy w terminie 14 dni bez podania przyczyny. Odstąpienie od umowy winno nastąpić w formie pisemnej (email/list). Jednakże musi to nastąpić przed rozpoczęciem świadczenia usługi.
9.2 Dokonując zamówień usług, realizowanej w sposób automatyczny (rejestracja domen, aktywacja serwerów VPS itp) użytkownik utraci prawo do odstąpienia od umowy w momencie realizacji usługi przez system (zgodnie z punktem 1 Art 38 Ustawy o prawach konsumenta).
9.3 Dokonując zamówień w serwisie linehost.pl usługobiorca godzi się na natychmiastowe uruchomienie usługi.
9.4. Pieniądze zostaną przelane na to same konto z którego został wysłany przelew.
9.5. Przy wpłacie gotówki w banku lub na poczcie klient będzie zmuszony podać numer konta aby móc otrzymać zwrot dokonanej wpłaty.
9.6. Zwrot pieniędzy jest niemożliwy z Domen oraz certyfikatów ssl.
9.7. Zwrot pieniędzy z sms'ów jest niemożliwy.
9.8. Zatwierdzony zwrot wykonujemy do 30 dni.
9.9. W przypadku wykrycia wychodzącego ataku sieciowego wszelkie zwroty nie przysługują usługobiorcy.

§ 10. Ochrona Danych
10.1. Usługodawca zgodnie z obowiązującymi przepisami gwarantuje przestrzeganie tajemnicy dotyczącej poufności danych dotyczących Usługobiorcy przekazywanych podczas korzystania z usług.
10.2. Usługodawca będzie gromadził i przetwarzał dane Usługobiorcy zawarte w Umowie w celu jej wykonania, zgodnie z ustawą o Ochronie Danych Osobowych. Usługobiorca ma prawo wglądu do swoich danych i ich modyfikowania.
10.3. Usługodawca zastrzega sobie prawo na kontrolowanie wszelkich usług na serwerze jeżeli istnieje podejrzenie wykonywania przez usługobiorcę ataków sieciowych.

§ 11. Domeny
***mod***
11.2. Domeny są rejestrowane automatycznie.
11.3. Anulowanie domeny jest nie możliwe po jej aktywacji.

§ 12. Inne
12.1. Rejestrując się na stronie ***.pl akceptujesz dostawanie e-mail'i z ofertami.
12.2. Usługobiorca nie ma prawa udostępniania swojego konta osobom trzecim, ma natomiast możliwość odstąpienie środków lub usług na konto innego Użytkownika.

§ 13. Postanowienia końcowe
13.1. Powyższy regulamin obowiązuje wszystkich użytkowników którzy, zarejestrowali się na naszej stronie i korzystają z naszych sewerów. Złamanie powyższych ustaleń grozi usunięciem/zablokowaniem serwera bez możliwośći ubiegania się o zwrot kosztów pobranych przez ***.pl

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót