problem z intrum justitia

• Autor wątku Autor wątku miooona2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miooona2

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Witam,
Dostalam maila z wyżej wymienionej firmy o tym ze organizują dzień bez długów, nie wiedząc o co chodzi, zadzwonilam do nich i się do wiedziałam, ze maja w systemie 3 moje sprawy (mandaty za przejazd bez biletu) z roku 2004 i 2005. Czyli sprzed 9 i 10 lat. Po spytaniu dlaczego nic od nich nie dostalam w ostatnich latach stwierdzili, ze czekali.. Zaproponowali mi 'cudowna' ofertę w postaci częściowego anulowania odsetek czyli 70 zł.. Do zapłaty jest 1000 zł bo podobno takie sa koszty i odsetki. Pytanie czy to jest zgodne z prawem? Czy nie upłynął czas przedawnienia? Co mogę zrobić w danej sytuacji?

Roszczenie się przedawniło - niepotrzebnie tam dzwoniłeś.

Zadzwonilam bo nie wiedziałam o co chodzi, skąd to zadłużenie.
Dopiero podczas rozmowy dowiedzialam się, ze mowa o mandatach z 2004 i 2005 roku. Niczego im nie zaplacilam i powiedzialam ze nie zamierzam tego uregulować. Niech podadza mnie do Sadu. Oczywiście odpowiedziano mi ze maja inne metody, np. Wpis do KRD. Rozumiem, ze nawet jak wniosa sprawę do Sądu to będę mogła wnioskować o przedawnienie?

miooona2 napisał:
Oczywiście odpowiedziano mi ze maja inne metody, np. Wpis do KRD.
Tak, bardzo skuteczna metoda :D:D Kiedy tylko kogoś tak postraszą, to ludzie zabijają się w kolejce na poczcie by im kasę wpłacić
miooona2 napisał:
Rozumiem, ze nawet jak wniosa sprawę do Sądu to będę mogła wnioskować o przedawnienie?
Nic nie będziesz mogła wnioskować. Po prostu podnosisz zarzut przedawnienia

miooona2 napisał:
Rozumiem, ze nawet jak wniosa sprawę do Sądu to będę mogła wnioskować o przedawnienie?

W sądzie, w odpowiedzi na pozew lub w sprzeciwie podnosisz dwa zarzuty:
1. nie istnienia zobowiązania
2. przedawnienia

Ale to pisz na forum już jak pozew przyjdzie (jeśli przyjdzie). Odbieraj koniecznie listy polecone z sądu.

Upewnij się, że firma windykacyjna ma Twój aktualny adres (żeby sąd wiedział gdzie wysłać pozew). Ułatwi to sprawę w przyszłości - nie będzie trzeba odkręcać nieprawidłowego doręczenia.

Powrót