problem z kazusem-spółka jawna a pełnomocnictwo

• Autor wątku Autor wątku efelinka_88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

efelinka_88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu kazusu. Przejrzałam już cały komentarz do KSH i nie wiem jak go zrobić. Oto jego treść:
Jan Kos wspólnik spółki jawnej udzielił pełnomocnictwa adwokatowi do kontroli dokumentacji prawnej i handlowej spółki. Gdy ten stawił się w siedzibie spółki pozostali wspólnicy nie wydali mu dokumentacji twierdząc, że w umowie spółki zapisano, że wspólnik może przeglądać taką dokumentację tylko osobiście .
Dokonaj prawnej oceny zaistniałej sytuacji.

Z góry dziękuje.

38 §*2.*Nieważne jest umowne ograniczenie prawa wspólnika do osobistego zasięgania informacji o stanie majątku i interesów spółki oraz umowne ograniczenie prawa do osobistego przeglądania ksiąg i dokumentów spółki.
Przepis ten in fine zawiera zakaz umownego wyłączenia prawa do osobistego przeglądania ksiąg i dokumentów spółki. Z literalnego brzmienia można wyprowadzić wniosek a contrario, iż można umownie ograniczyć prawo do informacji wobec osób trzecich, nawet pełnomocników.

Dziękuje adamlukass, tak tez myślałam. Ale czy wspólnik samodzielnie, bez zgody innych wspólników mógł udzielić takiego pełnomocnictwa? Jakie są skutki prawne wobec tego adwokata? I jeszcze jedno, czy kazus ten wiąże się z art. 10??

Nie wydaje mi się aby wiązało się to z 10 - mowa jest o ogóle praw i obowiązków.
Czy mógł udzielić takiego pełnomocnictwa - tak, byłoby to pełnomocnictwo szczególne.
Skutki wobec adwokata należy ocenić mając na względzie stosunek nawiązany z tymże, na podstawie którego udzielono pełnomocnictwa, zapewne zlecenie.

Powrót