Problem z kierowanie ma staż przez PUP

• Autor wątku Autor wątku klaudik148
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klaudik148

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Moja sytuacja wygląda następująco. Odbyłam 4 razy staż u tego samego pracodawcy. Każdy ze staży trwał po 6 miesięcy i po żadnym z nich nie było możliwości zatrudnienia na 3 miesiące (pracodawca urząd skarbowy).
Sytuacja jest komiczna bo ile razy można odbywać staż, człowiek w końcu chciałbym podjąć normalną pracę. Ostatni staż ukończyłam w grudniu A więc od stycznia nie pracuje. Na domiar tego otrzymałam ostanio telefon z PUP z kojena propozycja stażu do tej samej instytucji. jakas paranoja po prostu. Po dłuższym namyśle O dmowilam bo ile można żyć bez perspektyw za 800 zł miesięcznie. Do tego miejsce odbywania stażu jest 40 km od mojego miejsca zamieszkania.
Niestety dwa dni po mojej odmowie otrzymałam kolejny telefon aby stawić się w PUP bo mąja dla mnie ofertę stażu do innego pracodawcy.
Co mam w tej sytuacji zrobić? Jeśli odmowie zostanę wyrejestrowana. Nie przetłumacze Pani w urzędzie ze nie daje mi to żadnych perspektyw wręcz mnie ogranicza. Czy prawo okresla ile razy mozna odbywac staż?
Jestem osobą która chce pracować i musi liczyć tylko na siebie ale do czego prowadzi pójście na stażu 5 raz? Co ma na celu taka polityka urzędu pracy?

Nie, prawo nie ogranicza częstotliwości korzystania ze stażu jeśli za każdym razem stanowisko pracy jest inne i uczy się Pani nowych czynności.
klaudik148 napisał:
Jestem osobą która chce pracować i musi liczyć tylko na siebie ale do czego prowadzi pójście na stażu 5 raz?
Do nabywania kolejnych umiejętności praktycznych... Prawdopodobnie w danej chwili nie ma ofert pracy, z których mogłaby Pani skorzystać, natomiast są oferty staży... Czy naprawdę woli Pani siedzieć w domu i czekać na ofertę pracy... być może jeszcze długo? Przecież będąc na stażu również może Pani poszukiwać normalnej pracy.
klaudik148 napisał:
Jeśli odmowie zostanę wyrejestrowana.
Jeśli argumentem odmowy będzie, to że już 4 razy była Pani na stażu i 5 raz już Pani nie chce, to tak, zostanie Pani wyrejestrowana. PUP ma Panią aktywizować tu i teraz w ramach możliwości i środków. Jeśli w danej chwili nie ma dla Pani oferty pracy, np. staż lub szkolenie jest wyjściem alternatywnym...

Ostatnia edycja:
Rozumiem. Niestety w moim okręgu odbywanie stażu nie wiąże się z nabywaniem nowych umiejetnosci ale wykonywaniem pracy za normalnego pracownika bez zadnego przygotowania. Doświadczyłam tego podczas kazdego z 4 odbytch staży. Jedyne czego sie nauczylam to tego że trzeba robić za dwoch jak nie za trzech a nikogo nie interesuje ze jest sie tylko stazysta. Fajnie wykonywac prace za pracownika i dostawac 800zl gdzie on zarabia około 2500 zl. I jak się na to godzić?

Zgłaszać takie okoliczności realizacji stażu należy na bieżąco.
Od strony formalnej za każdym razem nabyła Pani nowe umiejętności (co zresztą potwierdziła Pani za każdym razem składając sprawozdanie z przebiegu stażu) zatem Pani argumenty zgłaszane po fakcie w zakresie wykonywania zadań tożsamych z obowiązkami pracowników są delikatnie ujmując niewiarygodne.

Powrót