Problem z komornikiem

• Autor wątku Autor wątku mman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Problem jest następującej treści:
-Zapadł wyrok obciążający mnie kwotą 3000pln. Wierzyciel wystąpił do komornika o egzekucję należności. Komornik do firmy w której jestem zatrudniony aby ta z kolei potrącała "raty" zadłużenia dla komornika.
-Po 4 miesiącach całość zadłużenia została pobrana.
-Podczas dalszego ściągania należności odwołałem sie do sądu o ponowne rozpatrzenie sprawy.
-Sąd uchylił poprzedni wyrok i zasądził na rzecz powoda kwote w wysokości 2100pln
-byłem u komornika z NOWYM wyrokiem sądu aby zwrócił mi pieniądze. Dostałem odpowiedz typu: akta wróciły do sądu ja nic nie wiem P A R A N O J A

co mogę w tej sytuacji zrobić, z góry dziękuje za pomoc!

mman napisał:
Problem jest następującej treści:
-Po 4 miesiącach całość zadłużenia została pobrana.

-Podczas dalszego ściągania należności odwołałem sie do sądu o ponowne rozpatrzenie sprawy.

Jedno zaprzecza drugiemu. Komornik ścianął należność dla wierzyciela i potem nastąpiło dalsze ściaganie należności ...

Czy zabezpieczył Pan swoje powództwo wnioskująć do sądu o zawieszenie postępowania egzekucyjnego na czas trwania procesu ?

No właśnie nie, nie zabezpieczyłem ale o nowym wyroku poinformowałem odpowiednio wcześnie (komornika) aby ten zaprzestał ściąganie dalszych należności. Z kolei komornik ( przedstawiłem mu wyrok) uznał i tu jest problem nic z tego nie wiem bądź nie rozumiem mówi ze czeka na akta które muszą wrócić z sądu. Do tego czasu on to se będzie ściągał. Czy to normalne.

ps: po 4 miesiącach pieniądze ściągnięte były wystarczające na pokrycie zadłużenia według nowego wyroku. Podczas egzekwowania starego wyroku odwołałem się do sądu (ponieważ nie mogłem się bronić wcześniej) sąd wznowił postępowanie i ogłosił nowy wyrok. Ten nowy wyrok był niższy od poprzedniego o 800pln.

Złożył Pan wniosek do komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego w trybie art.825 kpc wraz z prawomocnym orzeczenim sądu ? Jeśli komornik ma taki wniosek to powinien ponownie rozliczyć sprawę i jeśli jest już zapłacona umorzyć egzekucję na Pana wniosek w pozostałym zakresie.

dziękuje, taki wniosek złoże

Powrót