pROBLEM Z KONTRAHENTEM

• Autor wątku Autor wątku perlim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

perlim

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Sprzedalam buty na Allegro pewnej pani ...ona uznala,ze kolory kokard roznia sie sa w innym odcieniu .Poprosilam o zrobienie zdjec ...nastepnie nie robiac jej problemow wyrazilam zgode na oddanie pieniedzy.I problem sie zaczal ..pani nie chce mi odeslac butow straszy policja i tym ,ze sprzedalam jej bubel chociaz posiadam dokladne zdjecia produktu ...ona nie przedstawila mi rzadnego.Zwroci buty jesli ja jej zwroce pieniadze jako pierwsza i na dodatek mam pokryc koszt przesylki.Zgodzilam sie na pewna sume a po otrzymaniu butow reszte ...niestety nadal nie moge dojsc do porozumienia z ta osoba.Wyrazilam nawet chec odbioru osobistego ...wiem parodia .Pytanie moje brzmi czy ta osoba ma prawo tak postepowac?czy moje zdjecia i kilkakrotne wyrazenie checi zwrotu gotowki w wiadomosciach to dowod ....wyglada to jak chec wyludzenia.ona jednak twierdzi ,ze nie moze mi zaufac i wyslac butow ...bo ja nie wplace jej pieniedzy.I zostanie bez butow i pieniedzy.Nie rozumie tej sytuacji .Ratunku co robic !!!

Po pierwsze: zaproponować odbiór osobisty i wręczenie gotówki "do ręki" :)
Po drugie: kto odstąpił od umowy?

Pozdrawiam :cool:

Przyznaje ,ze nie znam sie na prawie .Jako poczatkujacy Allegrowicz i dodatkowo osoba fizyczna nie jako firma wystepuje w tej sprawie.Nikt nie odstapil od umowy ...nie bardzo jestem pewna jak powinno to w tym wypadku wygladac. Osoba ta twierdzi ,ze rzecz jest bublem i to ja powinnam ponosic za to odpowiedzialnosc ,ze to nie jest normalna reklamacja.
Czy to prawda?
Rozumie ,ze to nie ja powinnam pojechac i odebrac towar tylko ona ma mi go przywiesc...czy tak?

To jest tzw. rękojmia za wady i odpowiedzialność rzeczywiście ponosi sprzedawca, ale nie jest ona egzekwowana w taki sposób jak informowała Panią kupująca. Proszę napisać jaki termin minął od sprzedaży do zgłoszenia wady?

Napiszę może jak to wygląda - klient nie ma prawa odstąpić od umowy (żądać zwrotu pieniędzy), jeżeli sprzedawca niezwłocznie wady usunie lub wymieni całość lub wadliwą część na wolną od wad. Jeżeli jednak kupujący wiedział o danej wadzie podczas zakupu, sprzedawca jest zwolniony z odpowiedzialności. Sprzedawca jest również zwolniony od odpowiedzialności jeżeli kupujący nie poinformował o wadzie w przeciągu miesiąca od jej zauważenia.

P.S. Czyli miesięczny termin został zachowany.

Czy te kokardy można w jakiś sposób oddzielić od butów bez ich uszkodzenia - czy to jest oddzielna część? Jeżeli tak wystarczyłoby je wymienić.

P.S. nr 2
Jeżeli chodzi o koszty zwrotu towaru / przesyłki, to ponosi je gwarant - ale tutaj nie mówimy o gwarancji :)

Ostatnia edycja:
aukcja zakonczyla sie 25sierpnia wplata byla 31sierpnia i wysylka dnia nastepnego

Przepraszam zapomnialam o zgloszeniu wady dnia 3wrzesien

Prawda jest taka, że powinna Pani mieć możliwość oceny niezgodności zgłoszonej przez kupującego, tzn. możliwość podjęcia decyzji czy może Pani towar wymienić lub naprawić, tak aby kupujący nie odstąpił od umowy (= zwrot pieniędzy).

Aby to zrobić powinna otrzymać Pani towar, a dopiero po podjęciu decyzji:
- naprawić lub wymienić i odesłać,
- zwrócić pieniądze (zachowując towar).

Grim Reaper napisał:
To jest tzw. rękojmia za wady i odpowiedzialność rzeczywiście ponosi sprzedawca, ale nie jest ona egzekwowana w taki sposób jak informowała Panią kupująca. Proszę napisać jaki termin minął od sprzedaży do zgłoszenia wady?

Napiszę może jak to wygląda - klient nie ma prawa odstąpić od umowy (żądać zwrotu pieniędzy), jeżeli sprzedawca niezwłocznie wady usunie lub wymieni całość lub wadliwą część na wolną od wad. Jeżeli jednak kupujący wiedział o danej wadzie podczas zakupu, sprzedawca jest zwolniony z odpowiedzialności. Sprzedawca jest również zwolniony od odpowiedzialności jeżeli kupujący nie poinformował o wadzie w przeciągu miesiąca od jej zauważenia.

P.S. Czyli miesięczny termin został zachowany.

Czy te kokardy można w jakiś sposób oddzielić od butów bez ich uszkodzenia - czy to jest oddzielna część? Jeżeli tak wystarczyłoby je wymienić.

P.S. nr 2
Jeżeli chodzi o koszty zwrotu towaru / przesyłki, to ponosi je gwarant - ale tutaj nie mówimy o gwarancji :)

Niezwłocznie oznacza 14 dni kalendarzowych;P

Witam ponownie...
Nie przyznaje sie do tej wady i jestem pewna.Jezeli sa to jakies male roznice w kolorze to mysle,ze wystarczylaby pasta do butow.Jak wspomnialam wczesniej na zdjeciach tego typu wada nie jet widoczna,wiec musi byc minimalna jesli wogole jest.. .Ja zgodzilam sie juz w pierwszej wiadomosci do tej osoby ,ze zwroce pieniadze,ale ona powtarza ciagle ,ze mam jej przelac pieniadze i ona wowczas wysle towar.Rozumie wszystko co zostalo wczesniej napisane ,ale abym mogla cokolwiek musze otrzymac buty.Pytalam znajomych jak wyglada na Allegro taka reklamacja.Zazwyczaj jesli osoba otrzyma wadliwy towar ,natychmiast po otrzymaniu przesylki robi zdjecia aby miec dokument i wysyla sprzedajacemu.Ja od tygodnia prosze o zdjecie i nic twierdzi,ze tego nie zobacze....To proponuje aby zrobila mi zdjecie podeszwy (mialy spcjalne zabezpieczajace naklejki)Ona nie wspolpracuje.Moglabym sie wowczas zastanowic na wczesniejszym zwrocie pieniedzy..przed wysylka
Nie jestem w stanie od tej osoby wyprosic towaru ...:mad:
Interesuje mnie czy jest takie prawo ,ktore mowi jasno,ze to sprzedajacy ma w pierwszej kolejnosci oddac pieniadze i czekac na towar....czy istnieje taka luka w prawie???Pani mi jako pierwsza nie odsyla towaru poniewaz twierdzi,ze jestem oszustka...:(
Niestety to jej konto na Allegro nie swiadczy o niej dobrze..

Nie ma przepisu który by mówił o tym, że sprzedawca najpierw oddaje pieniądze, są natomiast przepisy, które jasno dają do zrozumienia, że sprzedawca ma prawo przed ewentualnym zwrotem pieniędzy (przy odstąpieniu kupującego od umowy) naprawić wadę lub wadliwą część lub całość wymienić. Co jest jednoznaczne z tym, że towar powinien otrzymać w celu dokonania oceny wady i naprawy lub wymiany.
Przepis prawny:
USTAWA z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny

Art. 560.
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

Pani która kupiła buty powinna również uważać na to co mówi, ponieważ w myśl prawa "każdego uważa się za niewinnego, dopóki jego wina nie zostanie stwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu" (art. 42. 3. Konstytucji RP), a na to co ona robi są odpowiednie przepisy w prawie karnym :)

Dziekuje bardzo za odpowiedz.
Pozdrawiam:)

Powrót