Problem z kupującym, allegro rękojmia

• Autor wątku Autor wątku amewa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amewa

witam,
Sprzedaję na allegro jako osoba prywatna, w połowie listopada ub. roku sprzedałam nową torebkę w drodze licytacji. Z racji opóźnienia w płatności, kupująca odebrała torebkę na początku grudnia. Po 2 tygodniach od odbioru, dostałam maila z pretensjami, że torebka ma wady i że w związku z tym kupująca chce dokonać zwrotu, bo według niej "torebka nie nadaje się na prezent". Dostałam zdjęcia, na których jedyną rzeczą, która rzeczywiście jest widoczna na zdjęciu to plamka z kleju na podszewce w środku na klapce, co da się usunąć, reszta zdjęć to wyszukiwane na siłę "wady" a to ryska na zapięciu, pomięta w transporcie skórka, czy 0,5 mm kreska pod zapięciem. "Wady" te zupełnie nie wpływają na wartość użytkową torebki, nawet ich nie widać i można ją nosić bez żadnego problemu. Teraz znów dostałam maila z paragrafami i straszy sądem, jeżeli nie przyjmę zwrotu. Dodam, że torebka kosztowała 20zł + 10zł kw, w obecnej chwili nie mam pewności, czy torebka nie wróci specjalnie poniszczona. Czy jeżeli te wady nie mają wpływu na noszenie torebki, to czy mają tu zastosowanie przepisy związane z rękojmią? Kupująca stwierdziła, że tak i ma również 12 miesięcy na stwierdzenie tych wad i żądanie ode mnie przyjęcia zwrotu. Nie chce mi się bawić w mailowanie przez rok, tym bardziej patrząc na czas jej odpowiedzi na maile, z drugiej strony nie uważam, że zataiłam te wady i ją oszukałam, po prostu są tak wyszukane, że nawet nie zwróciłam uwagi. Czy rzeczywiście przepisy nt rękojmi uprawniają kupujących do przetrzymywania towaru nawet 11 miesięcy a później zrobienia np. dziury w rzeczy i żądania możliwości odesłania jej, jako wadliwą z winy sprzedającego? Rozumiem tego typu sytuację w sprzęcie elektronicznym, który nagle się zepsuł, ale w przypadku torebki, jeśli były jakieś widoczne ubytki, to chyba było je widać po wyjęciu z koperty? Jakie będą konsekwencje jeśli nie przyjmę tego zwrotu, oprócz ewentualnego negatywa? Mój błąd, że nie dałam zdjęć realnych, tylko z internetu, nie wydawało mi się jednak, by torebka odbiegała znacząco od zdjęć katalogowych.

Ostatnia edycja:
Rękojmia obowiązuje, a Ty jeśli nie jestes firmą nie masz obowiązku przyjąć zwrotu. Za to musisz się ustosunkować do reklamacji w ciągu 14 dni.

Dziękuję za odp. Kupująca wydaje się wyjątkowo zdeterminowana i mówiąc brzydko upierdliwa, więc boję się ewentualnie czy nie zaryzykuje wystąpić na drogę sądową, żeby zwyczajnie dać mi nauczkę, a ja nie chcę robić sobie problemu za te 30 zł. Czy nie ma tu zastosowania - Art. 560.§ 4. Kupujący nie może odstąpić od umowy, jeżeli wada jest nieistotna ? Opisana przez kupującą wada nie wpływa na użytkowanie torebki, można ją nosić, nie widać tego.

Powrót