problem z kupującym

• Autor wątku Autor wątku maras_28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maras_28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
witam
mam problem, prowadzę działalnośc gospodarczą. klient który zakupił u mnie przedmiot na Allegro poprzez licytację domaga się po 9 dniach od kupna zwrotu pieniedzy gdzyż nie spodobał mu się towar, twierdząc że jest nie zgodny z opisem i doszukując się w nim nieprawidłowości. Moim zdaniem opis był rzetelny. Zasady reklamacji opisałem w stronie "o mnie". Teraz kupujacy grozi mi sądem. Moje pytanie czy mam powód do jakich kolwiek obaw i oczywiście czy mam szukac adwokata?! Proszę o odpowiedź!!

witam

masz problem wówczas, gdy towar, który sprzedałeś klientowi na allegro, zbyłeś w ramach prowadzonej działalności gospodarczej; nie ma znaczenia, że była to licytacja internetowa, jest to bowiem sprzedaż na odległość; wówczas kupującemu, który ma status konsumenta, przysługuje prawo odstąpienia od umowy w ciągu 10 dni od dnia wydania mu rzeczy, czyli doręczenia paczki z towarem; nie musi wskazywać powodów, dla których odstępuje od umowy; wystarczy że złoży oświadczenie na piśmie i wyśle je w ciągu ww. terminu na twój adres listem poleconym; to czy się zapoznasz z jego ośiadczeniem, nie ma żadnego znaczenia - kupujący ma dowód nadania przesyłki i to wystarczający dowód złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy sprzedaży na odległość;
być nie być gołosowny - wszystko reguluje ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów z 2.03.2000r. (Dz. U. Nr 22, poz. 271) - warto do niej zajrzeć - art.6, art.7;

zatem jeżeli powyższe ma zastosowanie do ciebie jako przedsiębiorcy, wówczas ww. ustawa ma zastosowanie i kupujący niestety ma rację

myślę, że nie warto się kłócić z kupującym i zwrócić mu kasę za zwrotem towaru; koszty zwrotu ponoszą strony we własnym zakresie - nie możesz obciążać kupującego kosztami przelewu pieniędzy, który kupujący wydał na zakup towaru od ciebie

pzdr
k

Z tego co rozumiem Jednym rozwiazaniem jest grzecznie przeprosic i oddac pieniadze, lecz ta osoba grozi mi że zwine interes i w wypisuje do moich klientów e-maile że jestem oszustem, moim zdaniem jest to lekka przesada i działanie na szkodę mojej firmiy tymbardziej że to pierwszy taki przypadek! Do tej pory zwroty były przeze mnie przyjmowane lecz ten klient miał pretensję że nie było rzeczy dodatkowej która była na zdjęciu z katalogu. Dodam iż w czasie licytacji nie prosił o real foto.Dziekuję za szybką odpowiedź. pozdrawiam

witam

proponuję skorzystać z mojej rady i postąpić zgodnie z powołaną przeze mnie ustawą; wtedy będziesz czysty i nikt nie będzie ci mógł zarzucić, że oszukujesz; a swoją drogą warto może zastanowić się, czy działanie kupującego mieści się pojęciu publicznego pomówienia (art.212 par. 2 kk) za pomocą środków masowego komunikowania się; w tym celu musiałbyś zawiadomić policję, i jednocześnie złożyć wniosek o udostępnienie od administratora allegro danych osobowych kupującego; przecież wymagana jest rejestracja kupujących, zatem mają jego IP i inne niezbędne dane, zatem można ustalić kto i skąd te pomawiające maila wysyła; można też wystąpić na drogę sądową do sądu cywilnego z powództwem o ochronę dóbr osobistych w trybie art.23 i art.24kc; decyzja należy do ciebie

pzdr
k

maras_28 musisz wiedzieć o tym, że prawo zwrotu przysługuje konsumentowi wyłącznie w przypadku, gdy kupił przedmiot przez opcję "Kup teraz". Zakupy z licytacji (nawet jeśli był jedynym oferentem) nie podlegają zwrotowi. Stanowi o tym art. 16.1 ww. ustawy.

Inną kwestią jest sprawa jego ewentualnej reklamacji. Jeśli uważa, że towar jest niezgodny z umową, może go reklamować, żądając naprawy lub wymiany na nowy.

Mam jescze jedno pytanie: jaki okres czasu przysługuje mi na zwrot pieniędzy po reklamacji? Z góry dziekuję za odpowiedź.

Powrót