Problem z kupujacym

• Autor wątku Autor wątku bujan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bujan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Mianowicie mam problem z kupujacym ktory upiera sie ze sprzedalem mu niesprawna rzecz chociaz przed sama wysyłka ja sprawdzilem i byla sprawna.Mianowicie sprawa wyglada tak:chodzi o dysk do xboxa 360 cena tego przedmiotu to 120 zl,aukcja byla kup teraz jestem osoba prywatna nie prowadze zadnej firmy przedmiot byl uzywany i nie dalem na niego zadnej gwarancji.
Roszczenia kupujacego:
Gdy zgrywam obraz plyty na dysk gra dziala zapisuje sie,po przejsciu misji i zapisanu jej po raz kolejny na tego "save" zacina sie gra.W przypadku gdy gram z plyty nie ma tego problemu.

Zada zwrotu gotowki

To sa jego slowa,powiedzialem mu zeby sformatowal sobie dysk,ewentualnie zrobil kolejny obraz owej gry albo sprobowal na innej grze czy bedzie mial ten sam problem... DODAM ZE GDY DYSK BYL JESZCZE W MOIM POSIADANIU DZIALAL W 100% ...

Co mam w takiej sytuacji robic?? bo nie mam zamiaru mu zawracac pieniedzy skoro u mnie dzialalo a u niego nie chce.

Prawo do zwrot mu nie przysługuje ... jeszcze nie teraz - ma prawo do złożenia reklamacji.
Hasło na dziś: rękojmia za wady (Art. 556-576. KC)

Pozdrawiam :cool:

A jezeli nie uznam mu reklamacji ?? przedmiot jest w jego posiadaniu od srody

Trudno aby Pan oceniał roszczenia z rękojmi nie mając dysku. Najpierw powinien Panu odesłać dysk na swój koszt, jeśli nie uzna Pan reklamacji to należy odesłać do kupującego wraz wyjaśnieniem.

Co wtedy jezeli nie bedzie chcial on zakceptowac takiego rozwiazania?? bo w takim przpadku bedzie on musial pokryc cene przesylki .. jak potem sprawa bedzie wygladac?

To są przepisy ogólnie obowiązujące z ustawy = Kodeks Cywilny, a spory rozstrzyga sąd.

Pozdrawiam :cool:

Rozumiem ze w ostatecznosci moze sie skonczyc w sadzie tylko czy ta kwota nie lapie sie do niskiej szkodliwosci czynu??

To nie ma nic wspólnego ze sobą. My mówimy o ewentualnej odpowiedzialności cywilnej, gdzie nie ma znaczenia niska szkodliwość czynu.

Powrót