Problem z kurierem-paczka za pobraniem.

• Autor wątku Autor wątku Dubsteperowicz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dubsteperowicz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam,
We wtorek zamówiłem kuriera,który miał wysłać pewnemu Panu paczkę za pobraniem o wysokosci 420zł. Wybrałem fed-ex. Zamówiłem go jednak ze strony Sender24.pl . Wszystkie pola w formularzu online zostały uzupełnione,kasa za usługę wplacona. W srode przyjeżdża,ale mówi,że nie ma adresu odbiorcy(dziadkowie przyjęli kuriera ,gdyż nie byłoby mnie w domu-nie wiedzieli co zrobic). Dziwna sprawa gdyż podałem adres...W czwartek dzwoni do mnie i opisuje zaistniałą sytuacją z wczoraj i prosi o wypełnienie adresu odbiorcy w druczku ,który mi zostawił.Uzupełniłem .Kurier przyszedł(znowu dziadkowie go przyjęli)tym razem zabrał paczkę i pojechał.W pt przyszła paczka do odbiorcy. W sobotę otrzymałem SMS'a od odbiorcy z trescią"Był kurier i powiedział,że wszystko jest opłacone". Wziął więc paczkę za darmo. Jednak zarzekam się ,że w formularzu wyraźnie napisałem ,że paczka jest za pobraniem i wyznaczyłem ją na wysokosc 420zl.Teraz zauważyłem ,że w kopii druczku ,który zostawił kurier ,jest puste pole jeżeli chodzi własnie o pobranie.Możliwe ,że przychodząc ponownie kurier zapomniał tam wypełnić.Z kolei nie ma też mojego nr telefonu ,a jednak do mnie dzwonił,więc w formularzu dane były...

Czy mogę liczyć na odzyskanie pieniędzy? Myslalem ,aby zadzwonić do fed-ex i wyjasnic ,ale zdałem sobie sprawę ,że dowodów nie mam. Druczek w tamtym polu jest pusty. Jedynie w internetowym formularzu było czarno na białym,ale czy jest on jeszcze w systemie?Liczę na waszą pomoc

Nabywca ani nie odbiera,nie odpisuje na smsy,a jak dzwonie z innego numeru i próbuje sie dogadac to się rozłącza. Zastanawiałem się czy jak zadzwonie do fed-exa ,ugadam cos?

Spróbuje.No,ale przecież to był błąd kuriera,to powinni za to odpowiadać ,tak?

Kurier chyba odpowiada za napisanie tego druczka

Na kopii druczku nigdzie nie ma mojego podpisu. Jedynie data nadania.

Kurier przyniósł taki podwójny druczek,który "przebija" tusz ,i wszystko co jest napisane na oryginale,jest na kopii.

Ok.Jutro pierw postaram się pogadać z kims z tej firmy kurierskiej,jeżeli nie zadziała ,skontaktuje się z nabywcą.Rozumiem ,że nie ma to być jakas prosba,tylko list z "mocnymi" słowami?Zadnej umowy nie podpisywalismy,mam jedynie dowód w postaci sms'ów ,że ów nabywca miał zapłacić za przesyłkę 420zł..

Czyli zrobić tak jak w #4 poscie?"Wyślij nabywcy list polecony ZPO, z powołaniem się na podstawę prawną wymienioną w art.405 kc."

Sprawa się nieco rozjasniła .Potwierdzenie na email dostałem na spam,więc go nie zauważyłem. Tam był list przewozowy ,który powinienem wydrukować i nakleić na paczkę.
Za głupotę się płaci :(

"Zgodnie z regulaminem serwisu zaakceptowanymi przez Państwa podczas składania zamówienia Zleceniodawca jest zobowiązany do wydrukowania każdego listu przewozowego i naklejenia go na przesyłkę. Niestety w przypadku niezastosowania się do w/w procedury wszelkie konsekwencję ponosi Zleceniodawca zamówienia.

FedEx nie przekazuje swoim Kurierom danych Odbiorcy oraz informacji o wykupionych usługach dodatkowych, lecz wyłącznie adres z pod którego przesyłka musi zostać odebrana wraz z uwagami podanymi w zleceniu, dlatego obowiązkiem Nadawcy jest naklejenie listu przewozowego na przesyłkę, gdzie znajdują się wszystkie niezbędne dane do realizacji zlecenia. Jeżeli nie wydają Państwo przesyłki na naszym liście przewozowym nasz serwis nie ponosi odpowiedzialności za dane jakie zostały przez Państwa podane Kurierowi.

W związku z tym, iż na liście przewozowym wypisanym przez Kuriera nie ma informacji o pobraniu, usługa ta niestety nie została wykonana. Kurier nie pobrał od Odbiorcy pieniędzy, dlatego ani przewoźnik ani nasz serwis nie dysponuje Państwa należnością za towar. Bardzo prosimy o kontakt z Odbiorcą przesyłki w celu wyegzekwowania swoich należności.
"

Powrót