Problem z mechanikiem

• Autor wątku Autor wątku lmyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lmyk

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam.
Mam taki problem. Awarii uległo mi auto, które 3 czerwca odstawiłem do mechanika.
Mechanik stwierdził na słuch uszkodzenie panewki i poinformował mnie, ze naprawa opłacalna nie jest,
a co za tym idzie mam zamówić silnik. Na allegro zamówiłem silnik, który wcześniej podesłałem do mechanika, żeby nie było niezgodności.
Wymiana miała kosztować 1500 do 2000zł.
W dniu 7 czerwca silnik dotarł do mechanika i tu zaczęły się schody. Najpierw nie mógł zdjąć łoża, potem podobno chorował przez tydzień,
w końcu mi podał termin odbioru auta na 27-28 czerwca. 26 pojawiłem się w warsztacie, bo musiałem dostać się do auta,
podał mi kolejny termin to jest 29 czerwca. Tego dnia próbowałem się z nim skontaktować, ale bezskutecznie, więc pojechałem do niego.
Okazało się, że w zasadzie nic nie jest zrobione poza wyjętym silnikiem jakieś 2 tygodnie wcześniej i mnie poinformował, że nie może zdjąć króćców z silnika.
W efekcie wziąłem narzędzia i zdjąłem z nim króćce w 2 minuty (2 sztuki).
Wtedy powiedział, że postara się zrobić auto na drugi dzień tj., 30 czerwca. Tego dnia po 16 zadzwonił do mnie,
że to nie ten silnik (wysyłałem mu silnik, żeby potwierdził czy to właściwy w dniu 3 czerwca).
Nie wiem czy będę mógł zwrócić ten silnik, bo minęło 14 dni. Co mogę w tej sytuacji zrobić, czy mogę wystąpić o jakieś odszkodowanie?
Auta jak nie miałem tak nie mam, dziś mija miesiąc od wstawienia auta na warsztat, a perspektyw na odbiór nie widać.

Powrót