Problem z niemieckim pracodawcą:(

• Autor wątku Autor wątku nika44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nika44

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 103
Od kilku miesięcy jestem zatrudniona przez niemiecką firmę w Niemczech. Umowa jest na rok, w tym pół roku okres próbny.
Problem polega na tym, że gdy nie ma pracy i jest przestój, to pracodawca nie płaci przestojowego. Poza tym wszyscy pracownicy mają w tej firmie jakieś fikcyjne, "drugie" konta, na które idą pieniądze z wypracowanych nadgodzin, a później ów pracodawca płaci tym pracownikom ich pieniędzmi w czasie, kiedy w firmie jest mniej pracy i przestój. Czy to zgodne z prawem???
Mam grafik ustalany na tydzień czasu np. na zmianę ranną, przy czym np. w środę dowiaduję się że w czwartek mam nie przychodzić do pracy, bo mam dzień wolny, a w czwartek dzwonią z biura, czy mogę tego dnia przyjść na popołudnie lub nockę. Oczywiście nie zgadzam się na to. Czy to zgodne z niemieckim prawem? Czy pracodawca może mi w takiej sytuacji wręczyć wypowiedzenie i czy musi na nim podać powód?
I co powinnam zrobić, czy można to gdzieś zgłosić?
Za nadgodziny jest normalna stawka jak za każdą godzine pracy. Z umowy wynika, że za pracę w niedziele i święta jest 50% więcej, a za pracę w nocy 20% więcej. Czy tak faktycznie stanowi prawo niemieckie? I czy pracownik może w Niemczech pracować bez żadnego dnia wolnego??? Od poniedziałku do soboty włącznie pracuję na rano, w niedzielę przychodzę na nockę i tak aż do piątku włącznie, później sobota i niedziela wolna, a od poniedziałku popołudniówki do soboty włącznie i w niedzielę na rano. Poza tym często bywa, że jedna osoba obsługuje 2 maszyny, za którymi nie może nadążyć.Nie wydaje mi się, że to normalne. Proszę o informacje, co powinnam zrobić w tej sytuacji. Dziękuje

Powrót