Problem z nieodebranym domem

• Autor wątku Autor wątku ivannet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ivannet

Stały bywalec
Odpowiedzi
6 935
Witam,

moja mama na taki problem. A mianowicie mamy jeden dom po babci w którym mieszka obecnie moja siostra. Dom ten ma nadany numer, miał odbiór budowlany itd. Obok w 1991 roku został zbudowany drugi dom. W tym domu od 13 tu lat mieszka moja mama z babcia i bratem. Problem polega na tym iz ten dom nigdy nie miał odbioru budowlanego i tym samym nie mozemy nadac mu numeru, czego wynikiem jest to ze wszyscy sa tak naprawde zameldowani nadal w domu siostry. Dom w którym mieszka siostra ten po babci tez nie jest jeszcze do konca jej, regulowane sa kwestie nabycia spadku po ojcu i nasze zrzekanie sie tamtej nieruchomosci na jej rzecz razem z działką, którą trzeba wyznaczyc.

pytanie:
jak rozwiązać sprawe nieodebranego przez nadzór budowlany domu? zeby moc mu nadac numer
czy za to ze to przez tyle lat nie zostało zrobione grozi jakas kara?
prosze o wskazówki i sugestie.

Za nieodebranie domu nie ma żadnej kary. Kwestia nadania numeru domu nie ma nic do rzeczy z odbiorem (przynajmniej niecałe 3 lata temu nie miała) wiem bo moi rodzice się budowali i numer domu był przed odbiorem - idzie się do właściwego urzędu miasta/gminy z aktem notarialnym i pisze pismo " proszę o nadanie numeru domu dla nieruchomości oznaczonej jako działka nr ... " dosłownie tyle wystarczyło i w ciągu 3 tyg. przyszło pismo z nadanym nr domu.
Co do samego odbioru to też należy udać się do starostwa i poprosić o wykaz dokumentów niezbędnych do odbioru i po prostu zacząć to kompletować ( na pewno mapki geodezyjne/odbiór kominiarski/energetyczny/gazowy/wodociągowy i inne ale już nie pamiętam)..

ps. 3 lata temu do zameldowania się wystarczyło właśnie nr domu i akt notarialny.

dziekuje
akt notarialny nieruchomosci? czyli domu czy działki?
jak moje pytania sa głupie to przepraszam, ale pojecia nie mam o tych sprawach.

Ostatnia edycja:
2zona

w sprawie: dokumentów potrzebnych do ustalenia numeru nieruchomości.

W odpowiedzi na pismo skierowane do tutejszego Urzędu informuję, że aby ustalić numer nieruchomości należy przedłożyć niżej wymienione dokumenty:
- akt notarialny,
- mapę sytuacyjno – wyskościową w skali 1:500
- wniosek o nadanie numeru
- wnieść opłatę skarbową w wysokości 5,50 ( pięć złotych 50/100 gr.)
Tego rodzaju sprawy prowadzi Wydział Geodezji Rolnictwa i Budownictwa w Gminie
Powodzenia

dziekuje.
a jakie dokumenty sa niezbedne do odbioru nieruchomosci? przeszukłałam strone mojego staraostwa ale niestety nic takiego tam nie ma

@marian - możliwe, że tak jest teraz i u ciebie tego wymagają - 3 lata temu wymagali to co napisałam przynajmniej w gminie moich rodziców - sama im to załatwiałam ;)
@ivannet - a poszukaj może bezpośrednio na stronie właściwego PINB

ivannet
Jak załatwisz numer domu to już jest coś -przepisy mają się zmienić niedługo wtedy będzia może łatwiej .
powodzenia

ivannet napisał:
dziekuje.
a jakie dokumenty sa niezbedne do odbioru nieruchomosci? przeszukłałam strone mojego staraostwa ale niestety nic takiego tam nie ma

co to za obiekt - jeżeli domek jednorodzinny to wymagał zgłoszenia zakończenia budowy. Czy na pewno nic takiego nie zostało złożone? \

Uwaga - jeżeli to nie zostało dopełnione to może to się kwalifikować pod przerwanie budowy na dłużej niż 3 lata a wtedy konieczne było by ponowne staranie się o pozwolenie na budowę jak sądzę.

domek jednorodzinny. budowa nigdy nie została zakonczona. niestety kierownik budowy juz nie zyje.

Powrót