Problem z ochrona galerii handlowej

• Autor wątku Autor wątku lesiu25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lesiu25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Nie wiem czy w dobrym dziale Mam problem z ochrona galerii handlowej
Za zbieranie opakowan kaucyjnych z koszy na parkingu jestem wyzywany od najgorszych i straszony przez ochroniarzy. Nawet groża mi pobiciem i rozwaleniem telefony komorkowego.
Do środka galerii nie wchodze zbieram tylko z terenu zewntrzentrzego.
Nagrywam wszystkie interwencje ochrony wobec mnie kamera w okularach z mikrofonem.
Ochrona straszy policja i straza miejska
Bylem na policji i strazy miejskiej i powiedzieli że mam prawo nagrywac jak i zbieranie kaucji nie jest wykroczeniem ani podstawa do interwencjii że jezeli kosze sa ogolnodostepne mimo tabliczki teren prywatny

Teren prywatny jest tylko tabliczka a parking zostal wykupiony przez firme APCOA

Chce isc do sadu za bezprawne naruszenie dobr osobistych za bezprawne interwencje i napisac do ministra mswia o zabranie licencji art52 ustawy o ochronie osob i mienia
Chce podjac kroki prawne wobec tej agencjii ochrony i jej szefa. Mam tego dosc oni tego nie rozumieja że dzis juz każdy zbiera opakowania kaucyjne to sa dziadki 50 letnie zapewne z orzeczeniem

Co moge zrobic ?
Na jakiej podstawie prawnej ochroniarze przeganiaja jeżeli nie wchodze do srodka galerii? Jezeli nikogo nie zaczepiam ??

Ostatnia edycja:
No cóż, kloszardzi wygrzebujący śmieci z koszy działają raczej odpychająco na klientele i ochrona jak najbardziej takiego zbieracza ma prawo z terenu prywatnego jakby nie patrzeć wyprosić. Co do zasady właściciel terenu ma prawo nakaz ci opuścić jego teren, zwłaszcza jeżeli twoje zachowanie gorszy innych

Ostatnia edycja:
Czy te kosze i butelki kaucyjne są twoją własnością? Bo jak nie to jak najbardziej ochrona ma prawo bronić czyjejś własności przed tobą.

Zbieram od 10 lat i nikomu to nigdy nie przeszkadzało. Za czasow podprzedniego wlasciciela mialem nawet swoje klucze do wiaty.
Poprzedni wlasciciel upadl i wystawil na sprzedaz parking osobno i galerie osobno
Parking kupila firma APCOA i tamta ochrona mowi zbieraj sobie a ja zbieram z terenu parkingu
Na teren galerii nie wchodze a szef ochrony sie sadzi na jakiej podstawie prawnej??

Bylem u komendanta i powiedzial ze mam prawo a jak cos szef ochrony sie sadzi to aby wzywac patrol

Ustawa zostala uregulowana tak ze jak ktos wyrzuci kaucyjne opakowanie to znaczy ze sam z wlasnej woli zrzeka sie wlasnosci a ktos kto podniesie to ma prawo ta wlasnosc przejac
Po drugie stanowisko rzadu ze mozna zbierac nawet z terenu prywatnego jezeli pojemnik na smieci jest ogolnodostepny niezabezpieczany
A tak tu jest w tym przypadku

Szef ochrony grozi mi pobiciem i smiercia wyzywa uzywajac wulgaryzmow wszytko do kamery tak jakby sie nie bał niczego

Art. 50.​

Odpowiedzialność karna za naruszenie dobra osobistego człowieka​

• Pracownik ochrony, który przy wykonywaniu zadań przekroczył upoważnienia lub nie dopełnił obowiązku, naruszając w ten sposób dobro osobiste człowieka, podlega karze pozbawienia wolności do lat 5.

No to skoro wszystko wiesz to składaj pozew do sądu.

No cóż, poprzedniemu właścicielowi kloszardzi nie przeszkadzali, a obecnemu najwyraźniej tak. Nic z tym nie zrobisz. Ile nie mówi, że grzebanie po czyimś śmietniku czy wygarnianie jego śmieci jest nielegalne, tylko że właściciel ma prawo cię wywalić ze swojego terenu w takim przypadku

Nadal nie potrafią czytać to co napisałem

Zbieram z terenu parkingu który należy do firmy APCOA ochrona parkingu pozwala na teren galerii nie wchodze a czepia sie szef ochrony galerii chandlowej na nie jego terenie czy tak trudno przeczytać ze zrozumuieniem?

Nadal nie dowiedziałem sie podstawy prawnej czepiania sie nie na jego terenie??

Mam zakaz wejscia do galerii nawet po zakupy czy tak można wgl jak niby galeria została wykupiona za 18mln zł przez jednoosobowa spółke zoo ?
Na jakiej podstawie prawnej można nałożyć taki zakaz wejścia mimo że nie łamie prawa??

Tu stanowisko policji i straży miejskiej że po prostu jak chce zrobić zakupy to mam od razu dzwonic po patrol w celu interwencjii aby wejsc do galerii po zakupy.

Ostatnia edycja:
Mam okolo 20 nagran jak to szef ochrony sam sie sadzi i grozi smiercia grozi pobiciem grozi zniszczeniem telefonu wyzywa od najgorszych i to wszystko podczas nagrywania wprost do kamery

Od kilku dni szef ochrony nie iterweniuje wobec mnie czy dał sobie spokoj i sie przestraszył czy to cisza przed burza??

Ostatnia edycja:
APCOA nie jest właścicielem parkingów. To tylko firma, która zarządza.

U mnie wykupila caly teren parkingu Bylo ogloszenie osobno parking osobno galeria

Powrót