Problem z odszkodowaniem - brak kontaktu ze sprawcą

• Autor wątku Autor wątku Felek91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Felek91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

mam problem typu - jestem współwłaścicielem auta. Moja partnerka miała kolizję 3 tygodnie temu - stanęła na skrzyżowaniu na pomarańczowym świetle. Samochód (bus) za nią nie wyhamował (pękły mu przewody hamulcowe, bus leciwy...) i wjechał w tył samochodu. Partnerkę zabrała karetka do szpitala na RTG z powodu bólu pleców oraz kontuzji jakiej doznała kilka lat wcześniej. Policja spisała notatkę, stwierdzili, że wina jest kierującego busem - nie zachował bezpiecznej odległości, natomiast nie ukarali mandatem ponieważ wiadomo, czekali ni wieści ze szpitala. Partnerka została wypisana wieczorem, koło 22.00 - na szczęście nic się Jej nie stało. Następnie szkoda zgłoszona do warty - rzeczoznawca wycenił naprawę na ok 8 tysięcy zł. Niestety, Pan który spowodował kolizję unika kontaktu zarówno z Wartą jak i policją. KTOŚ prowadzący postępowanie podczas przesłuchania partnerki na wejściu rzucił tekst o bezpodstawnym gwałtownym hamowaniu - na co dostał tylko uśmiech - nie wiem jak interpretować takie zachowanie - chęcią jak najszybszego zakończenia sprawy?! Gdzie mogę złożyć skargę na takie zachowanie? Idą do meritum - po dzisiejszym kontakcie KTOŚ prowadzący sprawę w rozmowie ze mną powiedział, że mi nie udzieli żadnych informacji mimo iż jestem współwłaścicielem auta, gdyż nie jestem stroną postępowania... a ze Panem z busa nie ma kontaktu, więc nie ma możliwości określenia sprawcy - co za tym idzie wypłaty z odszkodowania. Proszę o podanie możliwych dalszych ścieżek działania w tej sprawie.

Jeżeli masz na myśli postępowanie karne/wykroczeniowe to rzeczywiście nie jesteś stroną i będzieszmiał problemy aby się czegoś dowiedzieć.

Musisz poczekać do 30 dni na decyzję ubezpieczalni. Po tym terminie zostaje albo dalsze czekanie albo pozew do sądu. Bardzo często ubezpieczalnie czekają na wyrok sądu, mimo iż takie działanie jest bezpodstawne.

Ostatnia edycja:
Powrót