Problem z odszkodowaniem

• Autor wątku Autor wątku dicek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dicek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! Na wstępie chciałem zaznaczyć, że nie jestem pełnoletni (mam 16 lat), jestem ubezpieczony (ubezpieczenie płacone w szkole, standardowo, jak co roku) oraz nie posiadam karty rowerowej.

Sprawa dotyczy wypadku jakiego doznałem krótko przed wakacjami. Podczas jazdy rowerem, upadłem i wybiłem oba barki. Zostałem zagipsowany od pasa do szyi, co wiązało się z kompletnym uzależnieniem od osoby trzeciej w sprawach podstawowych jak jedzenie czy picie. Wypadek tego typu pozostawia trwałe konsekwencje. Ryzyko ponownego "wypadnięcia" barków jest zwiększone,a wszystkie ruchy trzeba wykonywać rozważnie i nie gwałtownie. Całą sprawę zgłosiłem oczywiście do szkoły, otrzymałem formularz od ubezpieczyciela który wypełniłem i wysłałem za pośrednictwem szkoły. Niedawno otrzymałem pismo od ubezpieczyciela w związku z wypadkiem, w którym stwierdzono, że jeśli nie posiadałem karty rowerowej nie mam prawa do odszkodowania.

I tu moje pytania czy jeżeli jechałem z kolegą który posiada kartę rowerową, to czy ja także miałem obowiązek ją posiadać? Jeżeli nie należy mi się odszkodowanie za sam wypadek, to czy mam prawo ubiegać się o odszkodowanie z racji niemożności samodzielnej egzystencji lub trwałego uszczerbku na zdrowiu? Może jednak mimo braku karty rowerowej należy mi się odszkodowanie? dodam, że droga na której uległem wypadkowi według prawa jest drogą publiczną. Pozdrawiam i liczę na odpowiedzi, porady lub wskazówki co do dalszego postępowania.

Z Twojego opisu wynika, że jechałeś rowerem a pewnie nie był to tandem ???
Więc bez znaczenia jest fakt posiadania karty rowerowej przez kolegę.
ZAcytuj jak dokładnie brzmi przepis na który powołuje się ubezpieczyciel.
Do tego w prawie o ruchu drgowym powinno byc napisane w jakich sytuacjach powinna byc karta rowerowa. Mi się wydaje, że powinieneś ją miec.

Witam
Mnie się wydaje, że karty rowerowej nie ma obowiązku posiadać osoba pełnoletnia.

[cytat="Kornelia":2z7otunm]Witam
Mnie się wydaje, że karty rowerowej nie ma obowiązku posiadać osoba pełnoletnia.[/cytat:2z7otunm]

przecież napisał "mam 16 lat" - tz. że jest niepełnoletni.

osoba ,która ma skończone 16 lat nie ma obowiązku posiadania karty rowerowej ani motorowerowej jeżdżąc pojazdem o pojemnośći silnika do "iluś tam ".rower nie ma żadnej pojemności SILNIKA więc...

Powrót