Problem z odzyskaniem depozytu

• Autor wątku Autor wątku seb200
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

seb200

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie
Od wiecej niz miesiaca nie mozemy odzyskac depozytu od naszego landlorda .Robi wszystko by kosztem naszych pieniedzy wykonac jak najwiecej napraw . Dom byl pozostawiony w dobrym stanie wiadome ze przez okres 3 lat nastopilo naturalne zuzycie. Ponizej zamieszczam mail jaki otrzymalem czy magla by Pani doradzic nam co w tej sytuacji zrobic nie dosc ze nie chce oddac depozytu to jeszcze obraza nas my bylismy w porzadku i nie zaslugujemy na takie traktowanie
Dziekuje za wszelka pomoc i pozdrawiam.

I have forwarded on the e-mail from the cleaner for your records, the breakdown of your deposit is as follows

Deposit paid 01.03.07 £495

Deductions to be made
Replacement hob £139.00
Contribution to redecoration £30.00
Replacement blind £20.00
Kitchen waste clearance £35.00
Cleaning £227.95

Due to tenant £43.05

Please advise on the location window lock keys and your forwarding address so we can post the cheque on.

> From: info@high-performance-cleaning.co.uk
> To: rachel141283@hotmail.co.uk
> Subject: EUSTON ROAD FINAL INVOICE DETAILS
> Date: Tue, 20 Apr 2010 17:01:27 +0100
>
> Dear Rachel
>
> Sorry for delay, just catching up on p/work now, cost in full will be:
> £227.95 inc vat this is broken up by £103. for the carpets and £91.00 for
> the cleaning which I hope was all okay for you and the new tenants.
> Invoice is winging it's way to you, could I please ask that payment is
> immediate as the monies are coming from the tenants deposit?
>
> Many thanks and thank you for using us once again, hope you are having a
> good week.....!
>
> Regards
>
> Sam
> ----- Original Message -----
> From: "Rachel Shannon" <rachel141283@hotmail.co.uk>
> To: "high performance" <info@high-performance-cleaning.co.uk>
> Sent: Monday, April 19, 2010 9:13 AM
> Subject: Hi sam Do you have the final cost of Euston Ro...
>
>
>
> Hi sam
>
> Do you have the final cost of Euston Road yet? the tenant is a pain in the
> arse and i want to get the remainder of her deposit back as soon as poss.
>
> Ta
>
> _________________________________________________________________
> Sign In
> Do you have a story that started on Hotmail? Tell us now=
>

--------------------------------------------------------------------------------
Get a new e-mail account with Hotmail - Free. Sign-up now.

Z kontekstu oraz treści listu wnoszę, że landlord ma wasze pieniądze. Jeśli tak to być może go macie w garści. Landlord (o ile nie mieszkał pod tym adresem) miał obowiązek wpłacić depozyt do "Deposit Protection Scheme". W razie nieporozumienia co do kosztów konflikt rozstrzyga arbitraż i dopiero wówczas landlord może otrzymać zwrot kosztów z DPS a wy resztę. Jeśli tak to się nie odbyło, landlord nie wpłacił depozytu do DPS to możecie zarządać zwrotu trzykrotności depozytu. Innymi słowy jest Wasz. Nie jest to moja działka, ale sam to przerabiałem w praktyce.

http://www.depositprotection.com/

Są wyjątki itd, więc poczytaj by mieć pewność czy przepisy mają zastosowanie w waszym przypadku.

Ostatnia edycja:
Pytanie w jakim stanie faktycznie pozostawiliscie mieszkanie ? Czy zrobiliscie jakies zdjecia ?

Przy opuszczeniu mieszkania powinienes sprawdzic, czy stan mieszkania jest taki jak go zastales uwzgledniajac faktyczne ( sprawiedliwe ) zuzycie sprzetu. Nastepnie uzgadniasz z landlordem w jakiej kwocie depozyt powinien zostac zwrocony i w ciagu nastepnych 10 dni powinienes go otrzymac. Jezeli jest spor z Landlordem co do wysokosci zwrotu depozytu to nalezy poprtosic o pomoc the Alternative Dispute Resolution (ADR) service http://www.direct.gov.uk/en/TenancyDeposit/DG_066397

Tak jak napisal przedmowca
Zorientuj sie czy Twoj Landlord chroni Twoj depozyt ? Jezeli tego nie zrobil to masz prawo do zwrotu 3 krotnej wartosci wplaconego depozytu.

Ostatnia edycja:
witaj,Rabarb!
czy moglbys napisac, w jaki sposob walczyles z landlordem o depozyt? Nasz landlord twierdzi ze przyslal nam dokument potwierdzajacy DPS ale to nie prawda , bo my tego nie mamy no i potwirdza sie to w tresci ostatniego maila.

Problem z landlordem

Witam ponownie:)
Zalozylem sprawe landlordowi o niezwrócenie depozytu, sprawa jest Small Claim Track i juz pierwsza rozprawa poza mna. Landlord nie zabezpieczyl depozytu nie napisal na umowie swojego adresu co w paragrafach umowy jest napisane ze powinien jest zarejestrowany ze mieszka w tym domu, a w rzeczywistosci nie mieszka tam i nie wydal ksiazeczki oplat mieszkaniowych oraz nie zwrocil depozytu typowe przewinienia landlordow w Anglii, zeby nie oddawac depozytow. Oczywiscie wszystko jest udukumentowane ze tak bylo w rzeczywistosci. Ale wyniknąl problem bo landlord nie chce sie zgodzic z tym i wystosowal tzw. Counter Claim w ktorym napisal ze zostawilem jak sie wyprowadzalem zniszczony i zabrudzony pokoj wybilem 2 szyby w oknach popsulem kuchenke i pralke, biurko, robilem halas w domu i pozostawilem niezaplacone rachunki na wysoka kwote, i ogolnie oczernil mnie ze pracuje na czarno i biore benefity. Oczywiscie to wszytsko jest nieprawda i ogolnie straty sobie wyliczyl na ponad 2 tys funtow.A nadmieniam ze wynajmowalem tylko pokoj i inni wynajmujacy w tym domu tez mieszkali. I mam pytanie jak moze to sad zakwestoinowac na moja korzysc czy jego i jak to z perspektywy takich spraw wyglada czy zazwyczaj tenanci czy landlordzi wygrywaja takie sprawy.

RE: Problem z landlordem

Przedewszystkim bedzie musial przedstawic dowody na to, ze zniszczenia dokonales Ty - Czy robiles zdjecia lub moze masz swiadkow w jakim stanie zostawiles pokoj/mieszkanie?

No własnie jako takich zdjeć tego pokoju nie mam tylko niektorych czesci domu a świadka jednego mojego kolege co mi pomogl sie przeprowadzac. Ale mam smsy z jego nr telefony do mnie o tresci powróżek itp. bo Council mu zalegal z HB i mam okazac je adwokatowi i potem sadowi ale nie wiem czy cos to da. Znajac mojego bylego landlorda bedzie fabrykowal dowody i zapowiedzial ze pol miasta swiadkow '' zwerbuje'' zeby wyszlo na jego korzysc. Troche sie obawiam jaka decyzje sad zasadzi z tego powodu ze landlord jest raczej czlowiekiem z duzymi finansami i wieksza sila przebicia niz ja i nie wiem czy dobrze ze podjelem proces odzyskania depozytu bo w sumie nie wiem jakie sa tu sady bezstronne, stronne jak patrza na emigrantow domagajacych sie swioch praw itp.

Ostatnia edycja:
witam ponownie

problem jest nastepujacy :
jak sie okazalo zabraklo mi czasu na przedstawienie dowodow przeciwko landlordowi spowodowane to bylo utrudnionym kontaktem z Caseworker z CAB i brakiem checi wspolpracy(odpowiednie zazalenie bedzie wniesione do CAB). Chcem jednak przeniesc sprawe na inny termin i dostalem aplikacje w sadzie N244, chce to uczynic z tego wzgledu ze przepadla mi mozliwosc przedstawienia dowodow w tym zeznan swiadka. Ma ktos praktyke w wypelnianiu tego wniosku bo mam problem z kilkoma podpunktami a czas mam tylko do poniedzialku zeby zaniesc ta aplikacje z gory dziekuje:)

Powrót