Problem z odzyskaniem pożyczonych pieniędzy - spisana umowa

• Autor wątku Autor wątku Krystian4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krystian4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Mam problem z odzyskaniem pieniędzy pożyczonymi koledze. Od ok. roku ciągle się wymiguje mówiąc że jutro, za tydzień, a to coś wypadło itp. Na szczęście spisaliśmy umowę o następującej treści:

„Ja niżej podpisany pożyczam od XXXX 1600zł i zobowiązuje się do spłaty zadłużenia w 4 ratach. Pierwsza rata 5 kwietnia 2012r ostatnia 5 lipca 2012r.
ZZZZ”

Pożyczka nastąpiła 5.03.2012r., a jakiś czas później pożyczyłem mu jeszcze 200zł bez umowy, ale mam na to świadka. Czy mogę tego także żądać i naliczyć odsetki ustawowe? Jeżeli tak do od jakiego terminu to liczyć, od ostatniej raty?

Zamierzam mu wysłać wezwanie do zapłaty za potwierdzeniem odbioru, razem z odsetkami ustawowymi z terminem 14 dni od dnia otrzymania.

Czy mogę przyjąć, że wysokość raty to 400zł, a termin spłaty każdej to 5 dzień każdego miesiąca jeśli nie ma określonej wysokości rat ani terminów pośrednich?
Wysokość odsetek ustawowych liczę tak:
od 6.04.2012r. i kwoty 400zł do dnia 5.05.2012r. = 4,27zł
od 6.05.2012r. i kwoty 800zł do dnia 5.06.2012r. = 8,83zł
od 6.06.2012r. i kwoty 1200zł do dnia 5.07.2012r. = 12,8zł
od dnia 6.07.2012r. do momentu spłaty długu liczę odsetki z kwoty 1600zł + te naliczone wcześniej.
Czy dobrze to rozumiem?

Po co liczysz odsetki sam. Informujesz dłuznika ze do naleznych kwot należy doliczyć odsetki ustawowe od dnia wymagalności do dnia zapłaty. Koniec.
jakiś czas później pożyczyłem mu jeszcze 200zł bez umowy, ale mam na to świadka.
Umowa przy takiej kwocie wymagana nie jest. Więc możesz dochodzić. Czy wystarczy dowód w postaci świadka w ostateczności ustali sąd.

Sądziłem że na wezwaniu muszę podać kwotę razem z odsetkami. A powiedz mi czy dobrze to wszystko policzyłem i czy moje założenia o terminach i wysokości rat są słuszne?

Moze i dobrze. Sposób właściwy. Nie sprawdzałem kwot. W necie jest sporo kalkulatorów odsetkowych.
Pytanie, po co to liczysz jak nie wiesz kiedy nastąpi spłata?

Powrót