Problem z odzyskaniem "użyczenia".

• Autor wątku Autor wątku violine
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

violine

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Mam następujący problem: trzy lata temu, na moją prośbę, mój tata udzielił mojemu ówczesnemu partnerowi pożyczki (użyczenia) w kwocie 5500. Pożyczył bez spisania stosownej umowy. Pożyczka miała być zwrócona w przeciągu pół roku, co się oczywiście nie stało. W zeszłym roku w sierpniu rozstałam się z partnerem, a żeby się zabezpieczyć wymusiłam na nim wypisanie zobowiązania, że odda dług z użyczenia w przeciągu pół roku od podpisania owego zobowiązania, czyli do końca stycznia 2012r. Termin zwrotu minął, partner zwrócił część długu (1500, następnie 500 zł), tata przedłużył termin zwrotu reszty o ponad dwa miesiące. Partner ostatnio pojawił się z "wizytą" i oznajmił, że może spłacać resztę comiesięcznie, w kwocie, na jaką będzie sobie mógł pozwolić, czyli od 100 do 500 zł. Dodam, że dobrze zarabia, więc nie przymiera głodem, a wręcz przeciwnie. Moje pytanie brzmi: czy można będzie, pomimo woli dłużnika do spłacania, uzyskać sądowy nakaz zapłaty reszty kwoty w całości?
Z góry dziękuję za pomoc.

Pożyczka to nie użyczenie.
Ustna umowa jest tak samo ważna.
Należy pozwać dłużnika (na formularzu).

Sporo pisano o tym na Forum. Proszę poszukać.

Rozumiem, że to nie to samo. Przeszukałam forum, więc mniej więcej orientuję się w sposobie postępowania.
Mam podpisane zobowiązanie, na którym widnieje termin użyczenie.
Mój były partner usiłuje "wymigać" się tak, jak to robił z bankami- ma wolę spłaty, więc nic nie można mu zrobić. Nie jestem mściwa, gdyby z propozycją spłat w ratach wystąpił od razu- nie byłoby problemu. Teraz, kiedy jest już grubo po wyznaczonym terminie, on nagle się obudził? Chciałabym wiedzieć, czy pomimo woli dłużnika do spłaty zadłużenia, mogę wystąpić o nakaz zapłaty.

Może Pani, jeżeli udowodni Pani, że to Pani pożyczyła pieniądze. Wola dłużnika ma znaczenie o tyle, że po wydaniu nakazu zapłaty może zarzucać zbędność pozwu.

Powrót