Problem z odzyskaniem zaliczki od uczelni po zakończeniu studiów

• Autor wątku Autor wątku ziemny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziemny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
w czerwcu 2014 wpłaciłem około 900zł zaliczki na 5-ty semestr studiów, który miał rozpocząć się w październiku 2014. W międzyczasie postanowiłem zrezygnować ze studiów i 11 października osobiście złożyłem wniosek o skreślenie z listy studentów, który rzekomo tego samego dnia został rozpatrzony. Na piśmie kanclerz napisał, że w związku z faktem, że spóźniłem się ze złożeniem wniosku o 6 dni, została potrącona kwota 600zł, a mnie przysługuje zwrot 300zł z całej sumy. Sprawdziłem regulamin uczelni i teoretycznie jest taki zapis, ale nie jestem do końca pewien czy jest to zgodne z prawem, ponieważ nie jestem obecny na żadnej liście obecności, gdyż nie korzystałem z usługi nauczania w tej placówce od końca czerwca - jakie więc koszta poniosła uczelnia?

Miałem zamiar puścić to w niepamięć i po prostu odebrać pozostałą kwotę, lecz mija już SIÓDMY miesiąc, a ja nadal nie otrzymałem zwrotu pieniędzy. Trzy miesiące temu osobiście stawiłem się w biurze obsługi klienta, gdzie powiedziano mi, że w chwili obecnej uczelnia nie może mi wypłacić kasy, gdyż "studenci spóźniają się z opłatami". Wszystko pięknie, ale co mnie to obchodzi? Wydali moje pieniądze, a teraz ja muszę tam jeździć, marnować benzynę, płacić za parkowanie (są to okolice centrum Warszawy, gdzie po prostu nie ma uliczki bez parkometru), nie wspominając już o czasie, który marnuję na załatwianie czegoś, co powinno być obowiązkiem uczelni. Postanowiłem więc napisać pismo do UOKiK w tej sprawie, lecz najpierw chciałbym się dowiedzieć czego mogę żądać. Czy istnieje opcja zażądania zadośćuczynienia za siedem miesięcy zwłoki? Czy mogę wnioskować o zwrot całej kwoty, a nie jedynie tych marnych ochłapów, które zostały mi zaoferowane? Jestem aktualnie w słabej sytuacji finansowej i każdy grosz się liczy. Rozmawiałem z kilkoma absolwentami uczelni i ponoć szkoła ta słynie z problemów z płatnościami (czyt. wymagają wpłat, ale jeśli chodzi o zwroty nie jest już tak kolorowo).

Regulamin uczelni: http://lingwistyka.edu.pl/upload/random/Zarzadzenie_nr47.pdf

Ostatnia edycja:
Powrót