Problem z ogrodzeniem

• Autor wątku Autor wątku sylwiab2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwiab2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Otrzymaliśmy z mężem po dziadkach działkę z domem .Dziadek postawił płoty z prawej strony i z tyłu działki (sąsiad nigdy się nie zainteresował) Po latach chcieliśmy wymienić ogrodzenie na nowe. Tył naszej działki graniczy z sąsiadem. Wiem,że jest nie pisane prawo każdy robi na swojej działce płot z prawej strony i z tyłu działki. Moje pytanie kto powinie postawić płot w naszym przypatku skoro my mamy go z tyłu a sąsiad ma go ze swojej prawej strony działki.

Ostatnia edycja:
sylwiab2 napisał:
Wiem,że jest nie pisane prawo każdy robi na swojej działce płot z prawej strony i z tyłu działki.

Jekie prawo????????????????? skąd to niby?????

Zasada jest taka, że każdy z sąsiadów ponosi wspólnie koszty utrzymania ogrodzenia, miedzy, rowów itp. W praktyce wygląda to tak, że każdy z sąsiadów winien ponosić koszty budowy, remontu, utrzymania po połowie.

Zapoznaj się z poniższym przepisami kodeksu cywilnego:

Art. 154 § 1 Domniemywa się, że mury, płoty, miedze, rowy i inne urządzenia podobne, znajdujące się na granicy gruntów sąsiadujących, służą do wspólnego użytku sąsiadów. To samo dotyczy drzew i krzewów na granicy.

§ 2 Korzystający z wymienionych urządzeń obowiązani są ponosić wspólnie koszty ich utrzymania

Powrót