Problem z Ortodontą

• Autor wątku Autor wątku Krystian007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krystian007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Serdecznie,

jestem klientem firmy ortodontycznej w Krakowie. 4 lata temu w lokalu ortodonty podpisałem umowę dotyczącą leczenia zębów. Jestem wybitnie niezadowolony z przebiegu leczenia (miało trwać 3,5 roku maksymalnie i zęby miały wyglądać idealnie), trwa to już 4 lata i czeka mnie już druga operacja związana z zakamuflowaniem wad.

Z tego co czytałem forum, to mój problem da się przypisać do kategorii "Towar niezgodny z umową" -> "towar nie odpowiada oczekiwaniom dotyczącym tego rodzaju towaru".

Na dzień dzisiejszy kończę studia i nie mam pieniędzy by wydawać na prawników a u Ortodonty utopiłem przez te 4 lata ok. 6000zł.

Jakie mam możliwości załatwienia sprawy? Do kogo mogę się zgłosić w Krakowie jako niezadowolony konsument? Wiem, że istnieje instytucja ochrony konsumentów ale nie do końca rozumiem jak działa.

Jak powinienem postąpić przy kolejnej wizycie z Ortodontą? Powinienem skserować dokumentację którą prowadzi ta firma? Pytam o tok postępowania w takiej sprawie.

A zawarles jakas umowe z ortodontem co do przebiegu leczenia i tego ile to leczenie bedzie trwac? Bo jak chcesz udowodnic, ze ktos ci powiedzial, ze bedzie trwalo maks 3,5 roku ?

Zawarłem umowę zaraz na początku, myślę, że jest wraz zresztą dokumentacji u ortodonty.
Czyli najważniejszym dokumentem jest umowa którą zawarłem przed leczeniem? A jak się domyślam dopóki nie przedstawie jej dokładnej treści nie ma co dalej pisać w temacie?

Ostatnia edycja:
Powrót