Problem z Ośrodkiem Pomocy Społecznej

• Autor wątku Autor wątku Wittke
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wittke

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jako iż jest to mój pierwszy post pragnę się że wszystkimi przywitać.

Mam duży problem z Ośrodkiem Pomocy Społecznej (dalej pisanym jako OPS), może napiszę o co dokładnie chodzi:

W pewnym okresie mojego życia jako iż z pracą było ciężko postanowiłem wziąć świadczenie pielęgnacyjne i opiekuńcze na swoją babcię i tak mieszkałem z nią w domu więc mogłem się o to ubiegać oferując swoją pomoc.
Jakiś czas później sytuacja w rodzinie zrobiła się nie miła więc wyprowadziłem się z domu chcąc zrezygnować z pobierania tych świadczeń lecz w nawale zadań i przeciwności losu całkowicie o tym zapomniałem i tak pieniążki szły na konto. Później dostałem telefon z OPS ( mimo że im swojego nr telefonu nigdy nie podałem) gdzie po niedługiej rozmowie zostałem poproszony o przyjazd do ich ośrodka. Po przyjeździe zostałem poinformowany że z pewnych źródeł wiedzą że od X miesięcy nie mieszkam z babcią i pobierałem nienależne świadczenia ( co dziwne nie było żadnej kontroli z ich strony podczas gdy z babcią mieszkałem). Zacząłem się tłumaczyć pracownik OPS zmuszał mnie do podania swojego aktualnego adresu zamieszkania gdy odmawiałem groził policją sądami więc podałem swój adres.
Po kilkunastu dniach dostałem pismo z decyzją aby zwrócić nienależnie pobranie świadczenia wraz z odsetkami w terminie 14 dni, oczywiście napisano że mogę się odwołać do Samorządowego Kolegium Odwoławczego co też uczyniłem.
Po miesiącu dostałem pismo z Samorządowego Kolegium Odwoławczego gdzie umorzono w całości kwotę nienależnie pobranych świadczeń wraz z odsetkami, na piśmie były zawarte błędy które OPS popełnił wysyłając mi wezwanie do zapłaty itp i poinformowało możliwości odwołania się od tej decyzji w terminie 14 dni.
Mija miesiąc i odbieram znów pismo z OPS które jest takie samo jak to pierwsze z przed kilki miesięcy i wzywa mnie do zapłaty nienależnie pobranych świadczeń.

Nie wiem co teraz mam sądzić skoro Samorządowe Kolegium Odwoławcze mi spłatę umorzyło, minął termin 14 dni na odwołanie się a ja nadal jestem nękany przez OPS.

Proszę o informację co mam dalej robić ? dalej się odwoływać ?

Dziękuję i pozdrawiam

Wittke napisał:
Po miesiącu dostałem pismo z Samorządowego Kolegium Odwoławczego gdzie umorzono w całości kwotę nienależnie pobranych świadczeń

SKO nie ma kompetencji do umorzenia nienależnie pobranych świadczeń więc z pewnością coś pomyliłeś

Wittke napisał:
inął termin 14 dni na odwołanie
Tzn. OPS wydał ponownie decyzję orzekającą zwrot nienależnie pobranych świadczeń a Ty zapomniałeś się od niej odwołać?

Nie mam przy sobie pisma z SKO ale na piśmie od OPS które odebrałem ten Piatek jest napisane " od niniejszej decyzji można się odwolać w terminie 14 dni przez SKO.(czy coś w ten deseń, dotrę do domu to cytuję człość)

Poprzednio tak zrobiłem, zostało mi to umorzone i OPS miał na odwołanie 14 dni. (nie otrzymałem pisma źe się odwołali) a po miesiącu od otrzymania pisma z SKO OPS wysłał do mnie znów to samo pismo od którego się odwoływyałem jakieś 2-3 miesiąca temu.

Ostatnia edycja:
Wittke napisał:
oprzednio tak zrobiłem, zostało mi to umorzone i OPS miał na odwołanie 14 dni.
'
to strona ma 14 dni na odwołanie czyli TY, OPS jest organem - nie może się odwołać od decyzji

Wittke napisał:
chcąc zrezygnować z pobierania tych świadczeń lecz w nawale zadań i przeciwności losu całkowicie o tym zapomniałem
z Twojego postu wynika, że żądanie zwrotu przez OPS jest jak najbardziej słuszne

Ostatnia edycja:
Tak jest słusznie się domagają, dlatego odwołem się od ich decyzji w SKO ponieważ nie mam pracy i tych pieniaźków nie mam i w najbliźszej przyszłości mieć nie będę. Nie pozostaje mi nic innego jak ponownie się odwołać.

Agnieszka3M napisał:
SKO nie ma kompetencji do umorzenia nienależnie pobranych świadczeń więc z pewnością coś pomyliłeś

Mam przed sobą Pismo z OPS a w Pouczeniu jest napisane:

Od niniejszej decyzji stronie przysługuje odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w (tu miejscowość i dokładny adres) za pośrednictwem Kierownika Ośrodka Pomocy Społecznej w terminie 14 dni od dnia jej doręczenia.

I właśnie SKO w piśmie wysłanym do mnie umorzyło płatność nienależnie pobranych świadczeń na rzecz OPS.

Dziś przedzwonię i dokładnie się dowiem o co chodzi bo skoro karzą się odwoływać do SKO skoro SKO niby nie ma kompetencji to po co się odwoływać ? :(

Wittke napisał:
I właśnie SKO w piśmie wysłanym do mnie umorzyło płatność nienależnie pobranych świadczeń na rzecz OPS.
przeczytaj dokładnie sentencję orzeczenia SKO np umarzam postępowanie, uchylam decyzje MOPS

Powrót