Problem z otrzymaniem dokumentów od byłego pracodawcy a rejestracja w UP

• Autor wątku Autor wątku gambo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gambo

Witam,
Z końcem kwietnia kończy mi się miesięczny okres wypowiedzenia w obecnej firmie, po czym chciałabym zarejestrować się w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna. I tu moje pytania:

1) Do jakiego czasu pracodawca jest mi zobowiązany przekazać dokumenty, np. świadectwo pracy, które jest potrzebne przy rejestracji?

2) Jeśli dokumentów nie dostanę do piątku, przed "majówką" nie będę mogła zarejestrować się w Urzędzie, więc będę bez ubezpieczenia. Co wtedy?

3) Z tego, co czytałam, do rejestracji potrzebne są wszystkie dokumenty (z całego stażu pracy) odnośnie wykonywanych prac, certyfikaty itd - co, jeśli czegoś nie będzie, zabraknie, będzie luka? Pytam, bo jest duże prawdopodobieństwo, że w wyniku zdarzeń losowych niezależnych ode mnie część moich dokumentów mogła zaginąć. Co będzie, jeśli przedstawię tylko ostatnie świadectwo pracy + certyfikaty?

Pozdrawiam

1. 7 dni
2. Prawo do bezpłatnego leczenia jest jeszcze 30 dni od ustania stosunku pracy
3. Powinny być wszystkie świadectwa. Proszę udać się do pracodawcy po duplikat

Serdecznie dziękuję za informację. Nadal jednak nurtują mnie sprawy:

1) Chciałabym ubiegać się o zasiłek. Rozumiem, że będzie on przyznany od dnia, w którym złożę wniosek a nie, w którym zakończyłam pracę?

2) Co będzie, jeśli dam tylko ostatnie świadectwo? Wniosek o rejestrację jako osoba bezrobotna zostanie całkowicie odrzucony? W kryteriach napisane jest, że jeśli chodzi o zasiłek, to liczy się ostatni staż pracy przepracowany w ciągłości na umowę zlecenie.

3) Skoro pracodawca ma 7 dni na wydanie dokumentów, a zasiłek przyznawany jest od dnia złożenia/rozpatrzenia wniosku to rozumiem, że taki pracownik za te 7 dni nie dostanie zasiłku, czyli jest stratny?

1. czy bedzie przyznany czy nie - tego nie wiem, nie widzę dokumentów. Ale jeśli już to od dnia rejestracji
2. Jeszcze raz powtarzam, powinny być wszystkie dokumenty potwierdzające twoje zatrudnienie. Jeśli czegos nie bedzie - robisz to na własną odpowiedzialność i podpisujesz wprowadzone przez pracownika pup twoje okresy pracy - czyli akceptujesz je, odpowiadasz za to.
3. tak mniej wiecej to wyglada. Zawsze możesz złożyć podanie do dyrektora zeby wyraził zgodę na rejestrację bez wymaganych dokumentów.

Powrót