Problem z paszportem dziecko urodzone w Angli

• Autor wątku Autor wątku Krzychu5891
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzychu5891

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam!
Moja siostra ma dziecko z Pakistańczykiem. Dziecko urodziło się w anglii i tam jest z rodzicami. Siostra chce przyjechac z małym na odwiedziny i tu zaczęly sie schody: żeby wyrobic mu Polski paszport należy go zarejestrować w Polsce w urzedzie stanu cywilnego, ale pojawił się problem bo dziecko nie posiada nazwiska ani matki ani ojca, zostało bezmyślnie (nie patrząc na Polskie prawo) nadane. Po prostu ma na nazwisko tak jak ojciec ma na imie. Brytyjskie prawo dopuszcza taka opcję ale w Polsce ze względu na dobro publiczne dziecka(nie wiem czy dokładnie tak sie to nazywa) jest nie dopuszczalne czyli w urzedzie stanu cywilnego w Polsce po przedłożeniu aktu urodzenia dziecka, nie wyrażają zgody na rejestrację mówiąc, że to dziecko jest nazwane niezgodnie z prawem ma złe nazwisko.
Specjalnie pojechaliśmy załatwiać paszport do Polskiej ambasady do Londynu i tam powiedzieli nam ze nie zrobimy paszportu z tym nazwiskiem.

Siostra więc była u Polskiego radcy prawnego, który powiedział że w Polsce możemy to wyrobić za pełnomocnictwem. Więc napisała pełomocnictwo na mojego ojca do załatwienia wszelkich spraw związanych z wyrobieniem paszportu- co oczywiście okazało się później bzdurą ponieważ żeby wyrobic dziecku paszport dziecko i rodzice a przynajmniej jeden rodzic musi byc przy składaniu wniosku o paszport tam obecny.
postanowiliśmy więc że zmienimy dziecku nazwisko. Po wielu trudach i wycieczkach do Urzędu stanu cywilnego w Anglii okazało sie, że się nie da zmienić aktu urodzenia bo to jest dokument. Powiedzieli nam rownież, że nazwisko można zmienić u tego radcy prawnego (mówiąc radca prawny mam na mysli solicitors który jest także w anglii notariuszem- przynajmniej tak mnie poinformowano). Ponownie udała się do radcy gdzie dostała pisemko ze c.d niżej

gdzie dostała pisemko ze zmiana nazwiska. poszła do urzędu stanu cywilnego i powiedzieli jej ze dobrze to jest a ona żeby to czyms potwierdzili zapisali itd. W końcu sprawa stoi w miejscu i dziecko jak się nazywało tak się nazywa.

Wyczytałem ostatnio gdzieś że dla dziecka urodzonego w Anglii można starac się a nawet należy się starac o paszport brytyjski. Moja siostra dzwoniła tam do paszportowego i powiedzieli jej ze dziecko nie dostanie paszportu brytyjskiego bo rodzice nie sa brytyjczykami.

Proszę o sugestie i porady
administratorów proszę o wyrozumiałośc i ewentualne uwagi

Moja siostra z konkubinem dała mi pełnomocnictwo do reprezentowania ich przed sądem rodzinnym w polsce co do zmiany tego nazwiska.
Okazało się(nikt na to nie wpadł) że ja nie moge byc jego pełnomocnikiem bo nie jestesmy rodzina ani nie jestem uczestnikiem ani stroną.
Załatwienie takiego pełnomocnictwa kosztowało troche czasu i pieniędzy bo oboje musieli po to jechac do ambasady(300km).
Czyli teraz wychodzi ze on nie ma pełnomocnika, ale w sądzie powiedziano mi że on i tak będzie wzywany do ambasady na przesłuchanie(czyli nie wiem czy będę musiał mu załatwić adwokata albo radce czy obedzie się bez tego?)
Poza tym dostałem pismo z sądu o uzupełnienie dokumentow złożyłem wcześniej:
- pełnomocnictwo+ wyrażenie woli rodziców ze zgadzają na zmianę nazwiska"naszego dziecka"
- akt urodzenia dziecka
- tłumaczenie aktu
- wniosek o zmiane z uzasadnieniem

Chcą od nas :
-protokół uznania dziecka przez ojca(może dlatego ze sa te 2 rózne nazwiska), na pełnomocnitwie pisze ze oświadczają ze to jest ich dziecko
- jednego odpisu wniosku

Przesłałem im :
- wniosek co skladalem do sądu- to potwierdzenie dla mnie
- prośbę o wydłuzenie terminu dostarczenia tego protokołu(nie wiem skąd to wziąć)

Czy nie ma możliwości w urzędzie gdzie była wystawiona metryka wystawić prawidłowe nazwisko jednego z rodziców jeżeli nie ma ślubu to nazwisko matki dziecka.

[cytat="marian1"]Czy nie ma możliwości w urzędzie gdzie była wystawiona metryka wystawić prawidłowe nazwisko jednego z rodziców jeżeli nie ma ślubu to nazwisko matki dziecka.[/cytat]

Nie ma takiej możliwości powiedzieli ze to jest dokument i oni juz tego zmienic nie moga.

W sprawie tego pełnomocnictwa-w sądzie mi sugerowali ze jej konkubin nie musi miec pełnomocnika bo i tak będzie wzywany na przesluchanie do ambasady.
Ale w każdym razie nie wiele od nich sie tam można dowiedzieć.

Powrót