problem z paszportem

• Autor wątku Autor wątku 9niuńka9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
9

9niuńka9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Przed ukończeniem 18 roku życia tj w dniu 2 czerwca 2008r złożyłam wniosek o paszport i pani przyjmująca wniosek powiedziała żeby przyjść po paszport w dniu 2 lipca 2008r. Urodziny miałam 20 czerwca i wczoraj z jednym rodzicem poszłam odebrac paszport, jednak jak się okazało nie mogę odebrać paszportu bo już jestem pełno letnia i muszę pokazać dowód <którego nie mam>. Pan kierownik powiedział, że mogłam przyjść wcześniej po paszport a gdy powiedziałam, że nie wiedziałam , że będą takie problemy odpowiedział, że nieznajomość prawa szkodzi... Paszport jest mi potrzebny żeby wyjechać na wakacje... wyjazd jest 15 lipca a ja dowód dostanę dopiero 4 sierpnia i co ja mam z tym zrobić? pomóżcie :(

Jeśli jest to wyjazd wewnątrz Schengen - można ryzykować, wyłącznie na własną odpowiedzialność (biorąc ze sobą legitymację szkolną, czy cokolwiek innego państwowego ze zdjęciem). Grozić może - jeśli złapią - grzywna za nielegalne przekroczenie granicy (krajowa) lub nieposiadanie dokumentu podróży (zagraniczna) i wizyta na komendzie w celu ustalenia tożsamości.

Stefan Batory:
Czy mi się wydaje, czy Ty dajesz rady sprzeczne z obowiązującym prawem?

Na razie nieoficjalne ostrzeżenie - następne będzie z przytupem :-)

PS 9niuńka9: oczywiście odradzam wyjazdu na warunkach, które przedstawił przedmówca...

Powrót