Problem z pila spalinowa

• Autor wątku Autor wątku GIGOL1977
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GIGOL1977

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich.Na wstepie przepraszam za brak polskich znakow,ale kozystam z niemieckojenzycznej klawiatury i windowsa w jezyku Szekspira. Mam problem z pila spalinowa ktora kupilem 3 miesiace temu.Pila ta to totalny niewypal.Pierwszy raz zepsula sie po 2 tygodniach pracy (sprzeglo).serwis wymienil na nowa.Drugi raz padla po 1 dniu pracy (wlacznik).Serwis wymienil na nowa.tym razem cieszylem sie nia az do tego tygodnia , lecz niestety znowu padla (prawdopodobnie awaria uszczelniaczy w silniku).Przez caly okres uzytkowania stosuje orginalny olej einchell do silnika,specjalny olej do prowadnicy i wogle stosuje sie do wszystkich zalecen instrukcji dotyczacych konserwacji.I tu moje pytanie do specjalistow w kwestji reklamacji.Czy ze wzgledu na ciagle awarie sprzetu i nieskuteczna wymiane moge domagac sie od produceta,lub sklepu zwrotu pieniedzy lub chociarz tego by w przypadku kolejnej wymiany gwarancja biegla od nowa.Bardzo prosze o odpowiedz.

[cytat="GIGOL1977"]....Czy ze wzgledu na ciagle awarie sprzetu i nieskuteczna wymiane moge domagac sie od produceta,lub sklepu zwrotu pieniedzy lub chociarz tego by w przypadku kolejnej wymiany gwarancja biegla od nowa.Bardzo prosze o odpowiedz.[/cytat]

Od producenta możesz domagać się tego co określa karta gwarancjna.

Od sklepu możesz domagać się naprawy lub wymiany towaru na nowy składając reklamację na niezgodność towaru z umową a jeżeli produktu nie da sie naprawić ani wymienić można żądać odstąpienia od umowy tj. zwrotu gotówki.

Wydaje mi się, iż posiłkując się art. 581 § 2 Kc lub art. 10 ust. 3 u stawy konsumenckiej każdorazowe złożenie reklamacji przerywa bieg przedawnienia terminu do dochodzenia uprawnień z tytułu gwarancji lub niezgodnośći towaru.
Jeżeli sie mylę to mnie poprawcie koledzy :help:

W gwarancji jest mowa tylko o przedłużeniu czasu gwarancji o czas naprawy , natomiast nie ma nic na temat biegnięcia gwarancji od nowa po wymianie sprzętu na nowy. tak więc jeśli dobrze zrozumiałem to aby wyegzekwować gwarancje od nowa muszę zareklamować towar u sprzedawcy z ustawy?
Tylko że nie wiem jak to załatwić.Czy mam wystąpić do sprzedawcy z jakimś pismem że chcę skorzystać z gwarancji z ustawy.Bardzo proszę o jakieś wskazówki jak tą sprawę załatwić. :what:

[cytat="GIGOL1977"].... wyegzekwować gwarancje od nowa muszę zareklamować towar u sprzedawcy z ustawy?
[/cytat]

W tym wypadku nie będzie to gwarancja tylko niezgodność towaru z umową obowiązującą przez dwa lata od zakupu towaru. Żeby termin biegł od nowa towar musi zostać wymieniony na nowy a może to nastąpić w przypadku jak sprzedawca nie będzie mógł go naprawić.

[cytat="GIGOL1977"]....
Tylko że nie wiem jak to załatwić.Czy mam wystąpić do sprzedawcy z jakimś pismem że chcę skorzystać z gwarancji z ustawy.Bardzo proszę o jakieś wskazówki jak tą sprawę załatwić. :what:[/cytat]

Wystarczy złożyć lub wysłać listem poleconym pismo do sprzedawcy i zgłosić reklamację na niezgodność towaru z umową.

Wielkie dzięki SlawkoBoy.Jutro rano lecę do sklepu z pismem,choć pewnie nie będe mile przyjęty przez właściciela.

Proszę powołać w piśmie art. 8 ust 1 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego

i
powodzenia :ok:

Powrót