problem z podatkiem od bylego zakladu pracy

• Autor wątku Autor wątku bohater1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bohater1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
W 2007r. otrzymałem rentę z tytułu niezdolności do pracy. w lipcu 2007. przebywajac na zwolnieniu lekarskim, na którym pozostawałam na pół roku pobierajac jednoczesnie swiadczenie rentowe. w 2008 roku ZUS upomniał sie o nienależnie pobrane swiadczenia gdyz okazało sie ze najpierw powinienem przebywac pol roku na zwolnieniu a dopiero pozniej otzrymac rente. Nie niewiedziałem o tym gdyz najpierw otzrymalem pieniadze z ZUS-u a dopiero potem decyzje z pouczeniem. ZUs anulował decyzje o zwrocie nizenaleznych kwot po wyjasnieniu jakie złozyłąm. Upomnial sie natomiast o zwrot zasiłku chorobowego przez zaklad pracy w którym pracowałam. zakład sprawe przegrał i musił zwrócic pieniadze do zus. w 2007 roku rozliczylem sie z urzedem skarboiwym z dochodó jakie otrzymałam z zusu oraz zakładu pracy. obecnie otrzymałam pit z 2008 z zakładu na kwote która zwrócono zusowi. moje pytanie brzmi:

1. czy musze ponownie rozliczyc sie z tej kwoty z której rozliczłałem sie w roku 2007?

2. co mam zrobic z pitem za rok 2008 który otzrymałąm z zakładu w którym niepracuje od 2007.

3. gdzie powinienem isc wyjasniac te sprawe?

Powrót