Problem z podatkiem. Pomocy.

• Autor wątku Autor wątku Uhryn Ewa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Uhryn Ewa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W roku podatkowym 2006 do czerwca byłam uczennicą otrzymującą 2 stypendia, natomiast od września podjęłam pracę.
Otrzymałam z pracy PIT-11, ze stypendium PIT-8S - informacja o kwotach wypłaconych podatnikowi (część D) (maj - 335,10 zł , listopad - 53,12 zł) i z drugiego stypendium PIT-11 (część F) - informacja o przychodach zwolnionych od podatku oraz o załączniku (przychody pochodzące ze środków bezzwrotnej pomocy zagranicznej, o których mowa w art. 21 ust. 1 - 824,98 zł). Czy wszystkie dochody mam wykazać w rocznym zeznaniu podatkowym?

art. 21 ustawy o PIT:
Wolne od podatku dochodowego są:
40b) stypendia dla uczniów i studentów, których wysokość i zasady udzielania zostały określone w uchwale organu stanowiącego jednostki samorządu terytorialnego, oraz stypendia dla uczniów i studentów przyznane przez organizacje, o których mowa w art. 3 ust. 2 i 3 ustawy o działalności pożytku publicznego, na podstawie regulaminów zatwierdzonych przez organy statutowe udostępnianych do publicznej wiadomości za pomocą internetu, środków masowego przekazu lub wykładanych (wywieszanych) dla zainteresowanych w pomieszczeniach ogólnie dostępnych - do wysokości nieprzekraczającej miesięcznie kwoty 380 zł, z zastrzeżeniem ust. 10, - co do stypendiów proszę wykazać tylko kwoty, które przekroczyły 380 zł w jednym miesiącu (nadwyżkę ponad 380 zł)
Zwolnień prosze nie wykazywać - w zeznaniu wykazuje się dochód do opodatkowania

Z postu i wysokości kwot wynika, że te kwoty z maja i listopada, to są kwoty po odliczeniu kwoty wolnej od podatku (kolumna 'd').
Może Pani Ewa poda dokładniej numery pozycji PIT 8S w których te kwoty są wpisane.

Dziękuję za odpowiedź, aby uściślić dane o stypendiach:
1 stypendium:
Płatnik: Zespół Szkół
Kwoty wypłacone - maj - część D (informacja o kwotach wypłaconych podatnikowi), kol. b - maj - 335,10 zł i listopad - 53,12 zł oraz kolumna c te same kwoty;
2 stypendium
Płatnik: Zespół Szkół (stypendium unijne)
Kwoty wypłacone -część F (informacja o przychodach zwolnionych od podatku) - przychody pochodzące ze środków bezzwrotnej pomocy zagranicznej - 824,98 zł.

Czy dobrze rozumiem, że są to kwoty wolne od podatku i nie muszę ich wykazywać?

Natomiast teraz, po dodatkowej informacji wynika, że są to kwoty wolne od podatku.

Powrót