P
pytaniebladzi
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Dzień dobry. Opiszę krótko sytuację. Po śmierci rodzica dziedziczę ja, brat i małżonek zmarłego (to jest dla mnie jasne z przepisów prawa). Problem w tym, że brat jest konfliktowy i chce... potajemnie przed resztą spadkobierców sprzedać część majątku (umówić się prywatnie z kupcami). M.in. chce sprzedać działki rolne i działki z lasem. Czy notariusz zablokuje mu taką ewentualną próbę transakcji czy z kolei jeśli przedstawi jakieś dokumenty, iż jest synem zmarłego (odpis aktu urodzenia? nie wiem), to transakcja dojdzie do skutku? Wiem, że grunty i nieruchomość muszą być umową sprzedaży sporządzoną w formie aktu notarialnego. Mam nadzieję, że bratu nie uda się sprzedać części majątku przed przeprowadzeniem działu spadku? A może się mylę. Bardzo proszę o wskazanie wyjaśnienia, za które z góry serdecznie dziękuję.
Dodam, że nie było przeprowadzonego działu spadku, ani poświadczenia dziedziczenia jeszcze.
Dodam, że nie było przeprowadzonego działu spadku, ani poświadczenia dziedziczenia jeszcze.