problem z potajemną (?) próbą sprzedaży części spadku

• Autor wątku Autor wątku pytaniebladzi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytaniebladzi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. Opiszę krótko sytuację. Po śmierci rodzica dziedziczę ja, brat i małżonek zmarłego (to jest dla mnie jasne z przepisów prawa). Problem w tym, że brat jest konfliktowy i chce... potajemnie przed resztą spadkobierców sprzedać część majątku (umówić się prywatnie z kupcami). M.in. chce sprzedać działki rolne i działki z lasem. Czy notariusz zablokuje mu taką ewentualną próbę transakcji czy z kolei jeśli przedstawi jakieś dokumenty, iż jest synem zmarłego (odpis aktu urodzenia? nie wiem), to transakcja dojdzie do skutku? Wiem, że grunty i nieruchomość muszą być umową sprzedaży sporządzoną w formie aktu notarialnego. Mam nadzieję, że bratu nie uda się sprzedać części majątku przed przeprowadzeniem działu spadku? A może się mylę. Bardzo proszę o wskazanie wyjaśnienia, za które z góry serdecznie dziękuję.

Dodam, że nie było przeprowadzonego działu spadku, ani poświadczenia dziedziczenia jeszcze.

Dopóki nie zostanie przeprowadzony dział spadku, właścicielem nieruchomości wymienionym w aktach notarialnych oraz formalnie będzie zmarły rodzic. Brat nie jest właścicielem, tak więc notariusz nie może sporządzić aktu notarialnego umowy sprzedaży. O to bym się nie martwił

Dziękuję. A czy można iść podpisać zgodnie APD przed upływem terminu 6 miesięcy od śmierci spadkodawcy? Czy na jednym spotkaniu u notariusza można załatwić APD i oświadczenie o przyjęciu spadku przez wszystkich przed 6 miesiącami od spadku? Nagli nas także sprawa przerejestrowania samochodu, stąd pytanie.

Brat przed działem spadku może sprzedać swój udział w spadku.

zalegacz napisał:
Brat przed działem spadku może sprzedać swój udział w spadku.
A czy nie mógłby przed działem spadku sprzedać swoich udziałów w prawie własności poszczególnych nieruchomości wchodzących w skład spadku?

Art. 1036. kc
Spadkobierca może za zgodą pozostałych spadkobierców rozporządzić udziałem w przedmiocie należącym do spadku. W braku zgody któregokolwiek z pozostałych spadkobierców rozporządzenie jest bezskuteczne o tyle, o ile naruszałoby uprawnienia przysługujące temu spadkobiercy na podstawie przepisów o dziale spadku.

Zacytuję fragment z książki Postępowanie w sprawach o dział spadku, Andrzej Stempniak (wydanie 2, 2015 r.), strona 292:
Nabywca udziału w przedmiocie należącym do spadku co prawda staje się współwłaścicielem tego przedmiotu, jednak w zakresie uprawnień do otrzymania go w naturze jak i ewentualnej spłaty, wstępuje w sytuację prawną zbywcy. Nabywca udziału w oznaczonym przedmiocie powinien otrzymać w wyniku działu spadku - w odniesieniu do tego przedmiotu - to, co otrzymałby zbywca, gdyby nie dokonał rozporządzenia. Pozycja prawna nabywcy jest zatem pochodną sytuacji zbywcy. Może się zdarzyć, że nabywca udziału w przedmiocie spadkowym nie otrzyma nawet spłaty. Sytuacja ta będzie wynikiem otrzymania przez spadkobiercę-zbywcę od spadkodawcy przysporzeń, które przewyższyły swą wartością jego udział w spadku. Przyjmuje się powszechnie, że w takiej sytuacji nabywcy przysługuje wobec spadkobiercy-zbywcy jedynie roszczenie oparte na przepisach dotyczących rękojmi za wady prawne.

I fragment z Komentarz do kodeksu cywilnego, Księga czwarta, Spadki, Elżbieta Skowrońska-Bocian, (wydanie 7, 2006), strona 229:
3. Kodeks cywilny nie przewiduje sankcji w postaci nieważności rozporządzenia udziałem w przedmiocie należącym do spadku bez zgody współspadkobierców. Bezskuteczność dokonanej czynności wystąpi jedynie wówczas, gdy rozporządzenie naruszałoby uprawnienia spadkobiercy przysługujące na podstawie przepisów o dziale spadku. Takie sformułowanie ustawy oznacza że:
a) bezskuteczność może wystąpić w stosunku do jednego ze współspadkobierców lub niektórych spośród nich;
b) wystąpienie takiego skutku uzależnione jest od tego, aby w konkretnej sytuacji dokonane rozporządzenie godziło w interesy współspadkobiercy. Jeżeli przykładowo przedmiot spadkowy, w którym udział został zbyty, sąd przyznał spadkobiercy dokonującemu zbycia, dokonana czynność będzie w pełni skuteczna (problematykę tę szerzej omawia M. Kłos: Rozporządzenie przez spadkobiercę udziałem w przedmiocie należącym do spadku, dokonane bez zgody pozostałych spadkobierców, PS 1999, nr 11-12; tenże: Wspólność majątku spadkowego, s. 97 i następne; por. też orz. SN: z 1 grudnia 2000 r., V CKN 1298/00, OSNC 2001, nr 6, poz. 94 oraz z 16 lutego 2001 r., IV CKN 1212/00, OSNC 2001, nr 9, poz. 140).

Powrót