K
katerina1983
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Od stycznia 2014 byłam zarejestrowana w PUP K-ce, od 30 lipca 2014r skorzystałam (zresztą za poradą Pani w PUP-ie) w ZUS-ie ze zgłoszenia do ubezpieczenia emerytalnego i rentowego z tyt. sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem do lat 3, polecono mi takie rozwiązanie aby naliczał mi się staż pracy puki jakiejś pracy nie znajdę. Nie poinformowałam PUP o tym fakcie, gdyż nie wiedziałam że trzeba (tak wiem, nieznajomość prawa nie tłumaczy) bo byłam w stanie podjąć prace w każdej chwili, w godzinach 7-16 (te godziny właśnie z powodu sprawowania opieki nad dzieckiem), o czym doradca wiedział i szukał mi pracy w tym zakresie czasowym. Ponieważ o taką pracę trudno, poinformowano mnie że mogę się ubiegać o staż. 20 kwietnia 2015 dostałam się na 3-miesięczny staż i przyznano mi stypendium (ok.850zł netto miesięcznie), staż zakończył się 21lipca, od tej pory pracuję w firmie w której staż odbywałam. Dzisiaj zadzwoniła do mnie Pani z Urzędu Pracy, z informacją, że dostała list z ZUS-u, że od dnia 30.07.2014r do dnia 20.04.2015r podlegałam ubezpieczeniu jako osoba sprawująca osobistą opiekę nad dzieckiem, w związku z tym zawiesza wypłatę należnych mi za ostatni miesiąc stażu świadczeń do wyjaśnienia sprawy. Pojechałam do ZUS-u w Katowicach prosząc o wydanie zaświadczenia potwierdzającego zgłoszenie do ubezp. emeryt. i rent. z tyt. osobistej opieki nad dzieckiem w ww. okresie. o wysokości składek oraz informację o nie wypłacaniu z tego tyt. świadczeń (o takie pismo poprosiła telefonicznie Pani z PUP), zaświadczenie maja przesłać mi do tygodnia czasu. Dalej pojechałam do Urzędu Pracy, powiedziałam Pani czego się dowiedziałam, a Pani mi powiedziała, że poczeka na odpowiedz ZUS-U, ale jeżeli ZUS to potwierdzi to muszę oddać wszystkie pieniądze jakie dostałam jako stypendium za odbycie stażu, ponieważ, jeżeli ZUS odprowadzał mi te składki emerytalne to nie miałam prawa od 30 lipca 2014 być zarejestrowana w PUP (wg ich regulaminu), tym samym nie mogłam korzystać ze stażu i pobierać z tego tyt. wynagrodzenie, że prawdopodobnie decyzja będzie o wyrejestrowaniu mnie z Urzędu pracy z dniem 30 lipca 2014 i zwrot stypendium stażowego. Dodam tylko że ja już jestem wyrejestrowana z PUP w związku z zakończeniem stażu i automatycznym podjęciu pracy. Czy mogą mnie wyrejestrować z datą wsteczną? czy mogą ode mnie żądać zwrotu pieniędzy? niezależnie od tytułu (staż czy inna forma) ja przez 3 miesiące pracowałam dla PUP, to on był moim pracodawcą, nie można przecież tego wymazać z życiorysu, dostałam już wszelkie papiery potwierdzające odbycie stażu, opinie itp.Skoro nie mogłam być na stażu a jednak wykonywałam pracę dla PUP w określonym miejscu i czasie to nie nosi to znamion umowy o pracę, może w takim razie to ja powinnam żądać 1750zł brutto za miesiąc pracy dla PUP i to oni mi powinni dopłacić!? Proszę mi coś doradzić, czy dostając decyzję z PUP o wyrejestrowaniu z PUP z dniem 30 lipca 2014 i wnioskiem o natychmiastowy zwrot stypendium stażowego mogę się czymś obronić? Pani z PUP powiedziała że takich przypadków na pewno było więcej ale dopiero od niedawna ZUS i PUP mają połączenie systemów informatycznych (czy coś w tym stylu) i właściwie jestem pierwszym przypadkiem który ujrzał światło dzienne. Czy prawo może działać wstecz?