Problem z powrotem.

• Autor wątku Autor wątku maciejbart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciejbart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. nazywam sie Maciek mam 17 lat. Moj problem przedstawia sie tak, przyjechalem tutaj jakies 3tyg temu bedac nieswiadomy tego ze dowod tymczasowy stracil waznosc.Czytalem wiele watkow na podobny temat lecz nigdzie nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi zawsze znalazla sie osoba ktora mowila inaczej. Oto kilka pytan odemnie na ktore oczekiwalbym prostych odpowiedzi

- Czy moge wrocic do ojczyzny na niewaznym dowodzie? mam na mysli samolot, poniewaz bilet juz dawno mam wykupiony
- Jesli na w/w pytanie odpowiedz jest negatywna. jaki jest najprostszy sposob na wyrobienie dowodu i jakie koszta sie z tym wiaza.
- Ile trwa wyrobienie dowodu? i czy mozna to jakos przyspieszyc patrzac na to ze jestem nieletni. Wylotmam 4sierpnia.
- Jesli na moje pierwsze pytanie opowiedz jest pozytywna to czy sa jakies warunki? Musze miec prawnego opiekuna przy sobie. czy ejst jakas inna mozliwosc.

Maciek, zadzwoń jutro do polskiego konulatu w Berlinie pod numer: (30) 22313209, zgłosi się pan Ryszard Sz. i powiedz mu to, co tu napisałeś. Napewno Ci pomoże, bo to bardzo przyzwoity i pomocny pan, i to jest akurat jego "działka".

Powrót