Problem z praca przejściową i promotorem

• Autor wątku Autor wątku athei
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

athei

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Zacznę od tego, że praca przejściowa jest takim wstępem przed pracą dyplomową.
Pracę oddałem (byłą nią witryna internetowa), zostałem oceniony bardzo dobrze. Niedawno natrafiłem na stronę, którą opiekuje się promotor pracy, a tam na moją pracę. Niektóre linki zostały usunięte. W miejscach gdzie była informacja iż jest to praca przejściowa zostało wpisane coś innego, autor strony, czyli ja został zastąpiony imieniem i nazwiskiem promotora. W stopce gdzie było © Moje imię i nazwisko , pojawiło się imie i nazwisko promotora.
Dodam że promotor pracuje także w pewnej instyt. miejskiej, i tam się znajduje moja strona z jego danymi (strona była związana w pewnym zakresie tym czym zajmuje się promotor i taka witryna wydaje się być mu przydatna).
Czy może on tak sobie zrobić, pousuwać moje dane, bez zostawienia jakiejkolwiek informacji, że to ja tą stronę zrobiłem, bez poinformowania mnie o tym, co chce zrobić ?

oczywiście, że nie. Jest to ewidentne złamanie prawa autorskiego. Przysługuje Panu roszczenie cywilne (art. 78-80 prawa autorskieg) dodatkowo, można poinformować organy ściagania (art. 115 - 116) oraz władze uczelni o incydencie.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Na razie skontaktowałem się z promotorem mailem, jednak bez odpowiedzi. Poczekam jeszcze kilka dni i zastanowię się co dalej. Pozdrawiam

ja bym poczekał do oceny pracy dyplomowej.....

Na szczęście osoba ta raczej nie będzie w komisji egz na pracę dyplomową, gdyż posiada jedynie tytuł naukowy magistra. Wiem o możliwych nieprzyjemnościach...

Powrót