Problem z pracodawcą/skierowanie

• Autor wątku Autor wątku trooj4n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trooj4n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Poszukiwałem pracy, poprosiłem o skierowanie do pracodawcy, po wstępnej rozmowie i kilku dniach oczekiwania na decyzję, podpisał skierowanie i napisał w nim, że mnie zatrudnia od dnia 01.07.2015r., zaniosłem skierowanie do UP. Pani z Up powiedziała, że zostaje wyrejestrowany z bezrobotnych. Oczekiwałem na badania lekarskie, które odbyły się w dniu dzisiejszym, zapłaciłem, pojechałem do pracodawcy, po czym on zaczął coś kręcić, że ma jakieś problemy z fiskusem, że jego pracownicy z niemiec wracają i żebym szedł do UP w dniu jutrzejszym i zapytał, czy są jakieś bony na nowe miejsce pracy dla mnie. Ale przecież zostałem już wyrejestrowany z UP, więc mnie to już nie dotyczy. Pytanie teraz do Was co robić. Czy mam się ponownie zarejestrować? ( jeśli to jest możliwe) Czy ten pracodawca po podpisaniu skierowania, ma obowiązek mnie zatrudnić? Dodam, że umowy jeszcze żadnej nie podpisywałem. Tylko skierowanie, na którym pisze, że teoretycznie od jutra powinienem być zatrudniony no i te badania lekarskie, które już są u pracodawcy. Proszę o szybką pomoc.

Czy otrzymałeś już decyzję z PUP orzekającą o utracie statusu bezrobotnego?

Czy nikt nie jest w stanie mi pomóc? To bardzo ważne.

Zatem złóż odwołanie od decyzji orzekającej o utracie statusu bezrobotnego. W pouczeniu na dole decyzji masz wyjaśnione.
Termin na złożenie odwołania do 14 dni od dnia doręczenia Ci decyzji. W odwołaniu opisz szczegółowo sytuację, a zwłaszcza to, że mimo zapisu pracodawcy na skierowaniu do zatrudnienia nie doszło i w związku z tym utrata statusu z tytułu podjęcia pracy nie może mieć miejsca.

Powrót