Problem z pracownicą ZUS - 13sta emerytura po zmarłym męzu

• Autor wątku Autor wątku Makaron1995
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Makaron1995

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, mój dziadek zmarł 3 kwietnia tego roku - moja babcia na pytanie u pracownicy z Zusu czy dostanie 13stą emeryturę usłyszała głośne NIE - niby z jakiej racji skoro małżonek nie żyje?

Babcia jak to babcia, do tego w żałobie zostawiła ten temat lecz gdy ja się o tym dowiedziałem powiedziałem, że nie zostawię tak tej sprawy.

Przeczytałem sporo artykułów, niestety jak to w internecie część mówi że jeżeli dziadek żył do 31 marca tego roku to należy się 13stka. A część artykułów popiera narracje Pani z zusu.

Mogę prosić o konkretną informację, czy mam robić rabadżu w zusie i uświadomić im głośno, że nie mają racji? Proszę o krótką i zwięzłą odpowiedź, to jest chore, że takie niedouczone biurwy wykorzystują starsze osoby w żałobie (o ile mam rację).

Ps. Czy pobranie należnego świadczenia za kwiecień, ponieważ nie wpłynęło ono na konto zmarłego przed śmiercią mogło mieć coś z tym wspólnego?

Ostatnia edycja:
Wanda67 napisał:
Na kiedy Twój dziadek miał ustaloną przez ZUS datę odbioru emerytury?

Nie mam zielonego pojęcia na kiedy, wiem że babcia dostała emeryturę przysługująca za kwiecień po złożeniu wniosku - nie chodzi o 13stke .

Napiszcie do ZUS pismo z prośbą o wyjaśnienie Waszego problemu.

Powrót