Problem z Presco - ponowny nakaz w tej samej sprawie...

• Autor wątku Autor wątku kojot33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kojot33

Użytkownik
Odpowiedzi
388
Mam dziwną sytuację - miałem kiedyś abonament w Cyfrze+, rozwiązałem z nimi umowę i oddałem sprzęt na co miałem stosowny kwit od dystrybutora.
Cyfra przysłała mi ostatni rachunek za ostatni miesiąc plus obciążenie za zwrot sprzętu w wysokości 300zł mimo że sprzęt oddałem. Mimo składanych reklamacji wysyłania ksera dowodu oddania Oni sprzedali dług do PRESCO - w PRESCO powiedziałem że proszę aby poszli na drogę sądową, tam będę przedstawiać swoje racje (było to dwa lata temu) - w postępowaniu w e-sadzie wniosłem sprzeciw i sprawa trafiła do normalnego rozpatrzenia. W sądzie pokazałem dowód zwrotu sprzętu który Sedzina dołłączyła do aktr. Zatem nakaz dotyczył tylko tego ostatniego miesiąca co oczywiście od razu zapłaciłem a w wysokości kary 300zł został uchylony. Myślałem że to koniec sprawy.
Po dwóch latach w piątek zadzwoniła do mnie Pani z PRESCO ze w z końcem 2013 roku został wydany dla nich korzystny wyrok na tą karę w zuepłnie innym sądzie - który nie jest ani właściwy dla PRESCO ani dla mnie. Oczywiście nie dostałem żadnej korespondencji ani z Sądu ani od PRESCO. Pani podała mi numer sprawy i dane Sądu - zadzwoniłem tam i okazuje się że to prawda, jest to mały sąd i nie mieli ewidencji elektronicznej jak mi dostarczono korespondencję że wyrok się uprawomocnił. I jest klauzula.

I co ja mam z tym zrobić teraz? Napisać Pismo do sądu że dowiedziałem się o sprawie z rozmowy z Wierzycielem i że wnoszę sprzeciw oraz proszę o przywrócenie terminu jako że nic o sprawie nie wiedziałem? Dowodu wpłaty nie mam już bo został w Sądzie w pierwszej sprawie...

I w ogóle jak to jest - wierzyciel może sobie dowolnie wybrać sąd do którego kieruje sprawę?!?

Jak to jest że można drugi raz w innym miejscu występować o nakaz zapłaty w sprawie która już przed innym Sądem została rozstrzygnięta?

nie, istnieje instytucja powagi rzeczy osądzonej.
pytanie tylko - czy presco cofnęło powództwo w części tej kary czy sąd oddalił powództwo w tej części?
jeżeli sąd oddalił, to temat załatwiasz powództwem z art 840 kpc własnie z uwagi na zapadłe już rozstrzygnięcie w tej sprawie. w twoim jednak przypadku nie otrzymałeś nakazu zapłaty (błędny adres?) - można by to załatwić sprzeciwem. zatem kolejne pytanie - otrzymałeś nakaz z tamtego małego sądu, jaki twój adres tam podało presco? ja wiem że kombinują jak się tylko da...

Z tamtego drugiego Sądu nie otrzymałem nic - jakbym otrzymał od razu bym interweniował. Zastanawiam się tylko dlaczego można iść w inne miejsce jak w pierwszym się nie udało?

Da się przenieść sprawę do właściwego mi Sądu abym nie musiał jeździć do innej miejscowości?

oczywiście - wniosek o przekazanie wg wlasciwosci miejscowej pozwanego.

poza tym nie odpowiedziałeś na pytanie

Sorry zakręconym :)

Sąd oddalił powództwo, PRESCO domagało się całości - ostatni abo + kara a sąd zasiądził tylko ostatni abo.

A ja nie dostałem nic z Sądu ani z PRESCO.

Podsumowując pismo do Sądu tego nowego:
1. Ze sprzeciwem
2. Z prośbą o przywrócenie terminu jako że nie dostałem korespondencji
3. Z prośbą o przekazanie wg wlaściwości miejscowej pozwanego

to wysyłam i czekam na odpowiedź, podając na pewno właściwy adres do korespondencji tak? :)

na razie zadzwon i sie dowiedz czy tam w tym innym sadzie nakaz jest prawomocny czy nie, a przede wszystkim na jaki adres wyslano. to kluczowe w rej sprawie. wtedy bedzie wiadomo co dalej robic

Korespondencja była wysyłana na dawny adres, tj w to samo miejsce ale w między czasie wprowadzili nam nazwy ulic i numery domów zostały zmienione, choć do dzis poczta dochodziła na "stary" i "nowy" adres. Oba adresy ma PRESCO.

kiedy była wysyłana, czy uznano już doręczenie zastępcze? ustal i mozna działać

ponoć wysłana w grudniu 2013, ponoć uznali doręczenie mimo że ja nic nie dostałem. Niestety Pani nie ma wglądu do Akt a w systemie informatycznym nie ma informacji jaki był zwrot tej korespondencji.

Powrót