Problem z przerejestrowaniem Quada

• Autor wątku Autor wątku Knichu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Knichu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Na wstępie chciałbym się przywitać.
Mam następujący problem. Kupiłem Quada w Kaliszu. Yamaha Grizzly 700. W Kaliszu były właściciel pojazdu miał go zarejestrowanego jako pojazd samochodowy inny i w dowodzie ma wklepane że ma 35KW mocy. Po zakupie chciałem go przerejstrować. Zapłaciłem te wszystkie podatki itd. Jednak wielkim problemem jest to, iż niemiła pani w urzędzie stwierdziła, że nie ma prawa przerejestrować tego Quada, ponieważ nie można zarejestrować pojazdu jako pojazd samochodowyw inny, gdy jego moc przekracza 15 KW. Wyjaśniłem pani, że poprzedni właściciel miał go w normalny sposób zarejestrowany. Pani odparła że ten kto to robił, czyli Pan od diagnostyki powinien wylecieć z pracy za takie coś. Są nowe ustawy i nie można tego przeskoczyć. A ja mam wielki problem. Jest to droga zabawka jak na mnie i ona ma jeździć po drogach publicznych, tak więc koledzy, jak to jest? Co mogę zrobić? Przecież prawo nie działa wstecz. Takie cyrki tylko w Żaganiu. Pozdrawiam serdecznie

Knichu napisał:
Czy mogła ona tak zrobić?

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/51A41457F5

Przedmiotem niniejszej sprawy jest natomiast decyzja, która dotyczy skierowania pojazdu na dodatkowe badania techniczne. Stosownie do art. 81 ust. 8 powołanej ustawy w brzmieniu obowiązującym w dniu wydania zaskarżonej decyzji, dodatkowemu badaniu technicznemu podlega również pojazd: 1) skierowany przez organ kontroli ruchu drogowego lub starostę w razie uzasadnionego przypuszczenia, że zagraża bezpieczeństwu ruchu lub narusza wymagania ochrony środowiska, 2) w którym dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym, z zastrzeżeniem art. 66 ust. 4 pkt 5 i 6 oraz z wyłączeniem montażu instalacji do zasilania gazem, 3) który ma być używany jako taksówka osobowa lub bagażowa, pojazd uprzywilejowany, pojazd do przeprowadzania egzaminu państwowego lub pojazd określony w przepisach, o których mowa w art. 56 ust. 4 pkt 3, przewożący materiały niebezpieczne. Treść cytowanego przepisu prowadzi do wniosku, że obowiązek przedstawienia pojazdu do dodatkowego badania technicznego, w stanach faktycznych określonych w punktach 2 i 3, wynika bezpośrednio z przepisów ustawy.

Odmienna sytuacja przewidziana została w punkcie 1 omawianych przepisów, który dotyczy pojazdu skierowanego na dodatkowe badania przez starostę lub organ kontroli ruchu. W powołanym na wstępie rozporządzeniu z dnia 7 września 1999 r. został określony katalog sytuacji, które w szczególności uzasadniają działanie starosty w trybie art. 81 ust. 8 pkt 1 ustawy. Wśród nich wymieniono pojazd, co do którego zachodzi podejrzenie, że nie spełnia określonych warunków technicznych, o których mowa w ustawie i rozporządzeniu (§ 3 pkt 4 lit. a) powyższego rozporządzenia), po zmianie stanu faktycznego wymagającego zmiany niektórych danych identyfikacyjnych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym, tj. po zmianie numeru identyfikacyjnego - numeru nadwozia lub podwozia-ramy (§ 3 pkt 4 lit. e wskazanego rozporządzenia).

w piśmie od "pani z okienka" podano podstawę prawną

VI SA/Wa 2606/08 - Postanowienie WSA w Warszawie z 2009-02-24

Należy także zauważyć, iż art. 16 § 1 k.p.a. ustanawia zasadę ogólną trwałości ostatecznych decyzji administracyjnych. Formalna strona zasady ogólnej trwałości decyzji ostatecznej wyraża się w tym, że decyzje te obowiązują tak długo, dopóki nie zostaną uchylone lub zmienione przez nową decyzję opartą na odpowiednim przepisie prawnym. Jest to tzw. domniemanie mocy obowiązującej decyzji. Skoro zatem istnieje w obrocie prawnym decyzja o rejestracji przedmiotowego pojazdu - dopuszczająca pojazd do ruchu, to - przy niezmienionym stanie technicznym pojazdu – brak jest podstaw do wydania decyzji o odmowie rejestracji tego samego pojazdu z uwagi na wątpliwości co do jego stanu technicznego.

Zatem proponuję złożyć takie pismo adresowane do Burmistrza Gminy - złożyć w kancelarii urzędu, na kopii potwierdzenie wpływu.

"W odpowiedzi na pismo z dnia 9.02.2012 znak K.5410.6.1.2012, stwierdzam, że zawarta w nim podstawa prawna nie upoważnia do żądania ode mnie dodatkowych badań rejestracyjnych pojazdu. Stosownie do wykładni prawa zawartej w Wyroku WSA w Łodzi dnia 2011-02-03 (sygn. akt III SA/Łd 637/10) "Należy także zauważyć, iż art. 16 § 1 k.p.a. ustanawia zasadę ogólną trwałości ostatecznych decyzji administracyjnych. Formalna strona zasady ogólnej trwałości decyzji ostatecznej wyraża się w tym, że decyzje te obowiązują tak długo, dopóki nie zostaną uchylone lub zmienione przez nową decyzję opartą na odpowiednim przepisie prawnym. Jest to tzw. domniemanie mocy obowiązującej decyzji. Skoro zatem istnieje w obrocie prawnym decyzja o rejestracji przedmiotowego pojazdu - dopuszczająca pojazd do ruchu, to - przy niezmienionym stanie technicznym pojazdu – brak jest podstaw do wydania decyzji o odmowie rejestracji tego samego pojazdu z uwagi na wątpliwości co do jego stanu technicznego."
Pojazd, o którego rejestrację wnioskuje, jest zarejestrowany i ma ważne badania do ... sierpnia 2012. W związku z tym żądanie zawarte w adresowanym do mnie piśmie nie ma podstawy prawnej.

pana podpis i na kopii proszę uzyskać potwierdzenie wpływu

proszę jeszcze poczytać poniższe orzeczenie:

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/E14694FD86

Ostatnia edycja:
Witam.
Podpinam swój wątek o podobnej tematyce, mam nadzieję że we własciwy sposób.
Rejestracja quada sprowadzonego z Niemiec.
Otóż wraz z quadem otrzymałem świadectwo homologacji w j. polskim z nr. Vin, oraz brif (mały i duży)
Pojechałem na stację diagnostyczną. Diagnosta zrobił przegląd pojazdu ze świadectwa homologacji jako quad. Pędzę do Wydz. komunikacji, a Pan do mnie że nie zarejestrują bo w brifie pisze że był zarejestrowany jako "ciągnik rolniczy lub leśny" i tylko taki przegląd będą honorować.
Uzupełniłem braki w wyglądzie tj. (kabina, przednia szyba, wycieraczka, trójkąt ostrzegawczy) aby spełniał wymagania ciągnika rolniczego i następny przegląd. Pędzę do okienka a Pan do mnie, że mają wątpliwości co do tego przeglądu i żebym przyniósł zdjęcia pojazdu. Z tego co mi wiadomo zdjęcia pojazdu są wymagane tylko do rejestracji pojazdów zabytkowych. Mój zabytkowy nie jest, wzięły mnie nerwy i poszedłem do naczelnika W.K. ten mnie opieszale wysłuchał i stwierdził że i tak by go nie zarejestrowali bo nie ma (wałka odbioru mocy) Dodam jeszcze że przed zakupem pojazdu, byłem ze scanem brifu w tymże W.K i otrzymałem odpowiedź że skoro w niemczech był zarejestrowany, i przyniosę aktualny przegląd to będą rejestrować.
Te przeróbki na ciągnik oraz wycieczki z quadem-ciągnikiem na lawecie kosztowały mnie masę czasu i tez pieniędzy.

Mam pytanie do kogoś kto lepiej ode mnie zna przepisy.
Czy urzędnik ma prawo żądać dodatkowych zdjęć, skoro otrzymał przegląd?
Czy wałek odbioru mocy jest wymagany we wszystkich ciągnikach?
Dużo różnych forum przeczytałem i nikt o wałku odbioru mocy nie pisze.
Proszę o pomoc, bo żądają 3-go przeglądu i na chwile obecną odmówili mi rejestracji!
Pozdrawiam.

Powrót