Problem z przesyłką - OLX

• Autor wątku Autor wątku Pan_West
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pan_West

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Moja siostra sprzedała fotelik dziecięcy marki Maxicosi Tobi, fotelik był kupiony za 600zł 4 lata temu, teraz sprzedała go na OLX za 200zł gdzie było zaznaczone, że jest to fotelik używany w dobrym stanie i były załączone jego faktyczne zdjęcia. Kobieta która go zakupiła stwierdziła, że to nie jest to za co płaciła, gdyż jeden z dwóch styropianów był pęknięty a w pokrowcu jest mała dziura której nawet nie widać gdyż jest w mało widocznym miejscu, kobieta żąda teraz zwrotu pieniędzy za zakup i przesyłkę na jej koszt czyli (200+45zł) a w zamian odeśle fotelik z powrotem też na siostry koszt i moje pytanie jest następujące czy może tak zrobić już po tym jak odebrała ten fotelik i zapłaciła, a te lekkie uszkodzenia podchodzą pod status "Używany" czy powinny być osobno zapisane w ogłoszeniu? moim zdaniem fotelik w tym stanie jest wart tych 200zł skoro nowe kosztują od 600zł w górę.

Czekam na odpowiedzi, Pozdrawiam

1) w mojej skromnej ocenie towar jest niezgodny z opisem; pomijam dziurkę w materiale ale pęknięty (w jaki sposób?) styropian być może dyskwalifikuje fotelik jako bezpieczny.
Jak się coś stanie dziecku z powodu uszkodzonej części składowej fotelika weźmiecie pełna odpowiedzialność za ten fakt?

2) kupująca ma prawo towar reklamować.

3) sprzedająca nie musi oddawać od razu $$.

4) używany nie znaczy uszkodzony. Cena za jaką poszedł nie ma tu znaczenia. Kupująca mogła zapłacić za niego 5zł a powinna otrzymać towar zgodny z opisem (nieuszkodzony).

Styropian jest pęknięty ale jest to zauwaźalne dopiero gdy się go wyjmie bo włożony tworzy dalej jedną całość i nie wpływa to na jego użytkowanie.

Powrót