problem z przyjmowaniem butelek zwrotnych od piwa

• Autor wątku Autor wątku realgar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

realgar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Chciałem spytać czy sprzedawca ma prawo odmówić przyjęcia butelek zwrotnych po piwie kupionym u tego sprzedawcy i wypłacenia zwrotu kaucji, jeśli posiadam na te butelki paragony ? Spotykam się z taką sytuacją gdyż co jakiś czas odnoszę hurtowo ok 35 butelek i za każdym razem muszę napotykać na opór sprzedawcy który niechętnie przyjmuje, sugerując że on robi mi łaskę, pomimo że przecież piwo u niego kupiłem i mam paragony, tłumaczy że nie ma na te butelki miejsca w sklepie. Chciałbym przedstawić mu podstawę prawną wedle której nie ma prawa odmówić mi przyjęcia takiej ilości butelek i oddania oczywiście kaucji. Czy mogę prosić o wskazanie przepisów prawa które regulują te kwestie.

Nie ma prawa.

Ustawa o opakowaniach i odpadach opakowaniowych rozdział 4 Obowiązki sprzedawcy art.14

" Jednostki handlu detalicznego są obowiązane do przyjmowania zwracanych i na wymianę opakowań wielokrotnego użytku po produktach w takich opakowaniach, które znajdują się w ich ofercie handlowej."

I nie ma wzmianki na temat paragonu.

Ostatnia edycja:
Hmm, z tego co widzę to przepis starej ustawy z 2001 roku który stracił ważność od 01.01.2014. Od tego dnia obowiązuje nowa ustawa z 13.06.2013 ale tam już nie ma takiego punktu jak ten 14.

Załóżmy że sprzedawca nie musi od 1 stycznia 2014 przyjąć butelek bez paragonu, od piwa które sprzedaje, a wcześniej według starej ustawy powinien przyjmować takie butelki nawet bez paragonu.

Natomiast czy jest jakiś przepis mówiący że jak się paragon ma to sprzedawca musi zwrócić kaucję za butelki ? No i wtedy ja się pozbywam butelek a sprzedawca może sobie z nimi zrobić co chce, jego butelki, może sobie zatrzymać i składować albo wyrzucić do śmieci jeśli wolno tak robić.

Ostatnia edycja:
realgar napisał:
Załóżmy że sprzedawca nie musi od 1 stycznia 2014 przyjąć butelek bez paragonu, od piwa które sprzedaje, a wcześniej według starej ustawy powinien przyjmować takie butelki nawet bez paragonu.
Bez pragonu ale z dowodem tego że zwracasz, bo wcześniej u nich kupiłeś.

Ok,
a mówiąc o paragonie mam na myśli dowód sprzedaży piwa i na dole paragonu jest pozycja 'wydanie opakowań' i za nie jest pobierana kaucja 0,35 groszy razy ilość butelek.

Jeśli oddaję teraz te butelki i pokazuję te paragony sprzedawcy to czy jest przepis który mówi że sprzedawca musi mi je przyjąć i zwrócić kaucję ?

A może nie musi tego zrobić ? Może to że sprzedaje butelki nie oznacza że musi je skupywać ?

ogólnie działa to tak,że sprzedawca przyjmuje butelki po okazaniu paragonu ,na którym widnieje,ze zakup został dokonany u niego w sklepie. Bardziej mnie zastanawia dlaczego niektórzy zabierają te paragony. Czy mają prawo ? przecież na paragonie moga być inne towary do reklamacji lub ktoś może te paragony np zbierać. Sprzedawca walczy z tym zeby paragonem nie posługiwać się kilka razy ale chyba mimo wszystko nie ma prawa go zabrać .

karinka1991 napisał:
dlaczego niektórzy zabierają te paragony. Czy mają prawo ?
Dlatego, żebyś na ten sam paragon nie przyniosła znowu. Nie, nie mają.

Powrót