Problem z regulaminem pewnego konkursu.

• Autor wątku Autor wątku h5n1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

h5n1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

Nie wiem, czy dobrze trafiłem, ale mam nadzieję, że umieściłem temat w odpowiednim dziale.

Jakiś czas temu mojemu znajomemu udało się wygrać w pewnym konkursie (poniżej zamieszczam link do regulaminu). Jednak ma on wątpliwości co do tego, że organizator postąpił zgodnie z prawem i stąd moje pytania:

Po pierwsze: nakazał mu zapłacić podatek od nagrody (jednak w regulaminie nie było mowy o płaceniu takiego podatku)
Po drugie: podatek wynosił 10% od wartości nagrody = 740 zł (w regulaminie wartość nagrody wyceniona jest na 7400zł), jednak z faktury którą otrzymał wynika, że nagroda warta jest trochę ponad 6000zł.

Czy postępowanie organizatora jest zgodne z prawem? Czy zwycięzca ma prawo żądać od organizatora zwrotu podatku?

Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
H5N1

LINK DO REGULAMINU: http://jurajska.com.pl/?site=487

Wg mnie jest wszystko OK.
1. 740 zł wynika z ustawy o podatku od osób fizycznych (Art. 30, ust. 2) i nic tu nie poradzisz. Organizator konkursu nie ma obowiązku umieszczania całego polskiego prawodawstwa w regulaminie. :(
2. Jeżeli faktura jest fakturą VAT, to różnica "ponad 6000" minus 7400 stanowi właśnie 22% VAT. :(

Ci milionerzy od LOTTO też płacą 10% i Ania Guzik też zapłaci 10% od wczoraj wygranego porszaka. :(

PS. Powyższe to tylko moja opinia (nie porada).

Powrót