Problem z rejestracja samochodu z Hiszpanii.

• Autor wątku Autor wątku MNICH01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MNICH01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Ostatnio tato kupił używany samochód sprowadzony z Hiszpanii przez komis do Polski. Skompletował wszystkie dokumenty oprócz zaświadczenia o pozytywnym wyniku badania technicznego pojazdu, które miało być wystawione w Hiszpanii.
Tato nie otrzymał takiego zaświadczenia od komisu.
I w związku z tym moje pytanie brzmi: gdzie taki dokument mogę otrzymać skoro osoba sprzedająca (komis) go nie posiada?

Jeśli piszę w złym dziale to proszę mi wybaczyć i przenieść temat.

W prawie znalazłem jeszcze taką wzmiankę:
2a. W przypadku gdy dowód rejestracyjny, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 i ust. 2 pkt 2, składa się z dwóch części: części I i części II, właściciel pojazdu powinien dołączyć do wniosku o rejestrację obie części dowodu rejestracyjnego. Jeżeli wnioskujący o rejestrację pojazdu nie dołączył części II dowodu rejestracyjnego, w szczególności w przypadku jej utraty, zgubienia lub zniszczenia, organ rejestrujący uznaje część I dowodu rejestracyjnego za wystarczającą do zarejestrowania pojazdu po otrzymaniu, na wniosek tego organu, pisemnego lub elektronicznego potwierdzenia z organu rejestrującego państwa członkowskiego, że pojazd był zarejestrowany w tym państwie i może być ponownie zarejestrowany w innym państwie członkowskim.

Powrót